След-и

"Ако ти си отидеш за миг..."

Непозволената любов на Евтим Евтимов и Петя Йорданова

"Ако ти си отидеш за миг..."

На снимката: Пламен Тотев и Евтим Евтимов. Фотография: Анжела Димчева


Стотиците почитатели на Евтим Евтимов щурмуваха Столичната библиотека на 13 февруари привечер за премиерата на най-новата книга с неговата любовна лирика Ако ти си отидеш за миг: Историята на една непозволена любов (издание на „Персей“). За пореден път се оказа, че залите в това средище на културата са твърде тесни за феномена Евтим Евтимов... Може би е дошло време (въпреки безкрайния плач в „каква бездуховност живеем!“) да се помисли дали не се завръща епохата на Евтушенко, когато поетите четяха на стадиони... За толкова популярна поезия (по която има създадени над 250 песни) може би и зала 1 на НДК ще се окаже тясна.

Новото изящно томче, с подзаглавие „Историята на една непозволена любов“, беше представено от издателя литературен критик Пламен Тотев:

„Преди 9 години поставихме една традиция – в навечерието на Деня на влюбените да представяме по една книга с любовна лирика – истински шедьоври на световната и българската поезия. Беше голямо предизвикателство за нас, защото отвсякъде ни убеждаваха, че поезия вече никой не чете... Но още първото издание „Обичам те“ (Антология на световната любовна лирика) беше посрещнато изключително добре. Тиражът се продаде за една седмица. В тази поредица излезе преди 5 години и друга книга на Евтим Евтимов – „Ти си любовта“, събрала най-хубавите му любовни стихове, а към нея имаше и компактдиск с най-популярните му песни. Тази идея постепенно се разви. Започнахме да издаваме най-доброто, плюс непубликувани стихове, възникнали в творческото и интимно сътрудничество между Пенчо Славейков и Мара Белчева, между Яворов и Дора Габе, Лора и Мина. Миналата година разказахме неизвестното за музите на Димчо Дебелянов. Някак естествено дойде ред да разкажем и за голямата любов на Евтим Евтимов и Петя Йорданова. Става дума за дълбоко интимни стихове, написани за любимата жена. Обстоятелствата около тяхната връзка са известни отдавна на хората в писателските среди. Оказа се обаче, че има и непубликувани стихове. В предговора на книгата са преразказани перипетиите на тяхната връзка. Освен страшно популярните творби в класически стих читателите ще бъдат изненадани и от непознати бели стихове.“

Пламен Тотев прочете непубликуваните стихотворения „Тръгваш с него”, „Прилив“, „Ти сега си на морето“.

Звучаха и „Крадец на обич“, „Ако ти си отидеш“.

В книгата са включени и едни от най-популярните стихове на Петя Йорданова – „Устрем“ (известна на широката публика чрез песен на Маргарита Хранова), „Антимолитва“, „Жалба“, „Само дума“. Те бяха прочетени от сегашната дама на Евтимовото сърце – поетесата Романьола Мирославова.

„Голямото предимство на поезията на Евтим Евтимов е, че тя е изключително комуникативна. Всеки може да го разбере, в тази простота е гениалността на тези стихове“, завърши експозето си Пламен Тотев.

Евтим Евтимов разказа как се е запознал с Петя Йорданова, акцентира върху нейните качества като поетеса, на работата ѝ като творец и редактор. Разказа как си е водил дневник и точно там сега са открити непубликувани творби (цели пет папки във вид на дневник). В последвалия авторски рецитал си пролича, че публиката знае наизуст повечето стихове на поета и му „помагаше“ гласно в рецитацията... „Обич за обич“, „Горчиво вино“, „Страх“, „Нощ под твоя прозорец“, „За две ръце“.

Силно разчувстван от любовта на почитателите си, Евтим Евтимов каза:

„Ако не беше тя, аз нямаше да съм този човек сега. Тя ме спаси, тя помогна на човека Евтим, аз ходех с едни банди по кръчмите – с Георги Свежин, Петко Братинов и Лъчезар Еленков... Тя ме укроти... Тази книга е памет за Петя Йорданова.“

По някои от тези стихотворения са създадени по повече от 10 мелодии за всяко едно.

Матей Шопкин се върна назад в годините, когато непозволената, скандална любов е била емоционалният прилив за двама изявени творци – препятствие, страдание и вдъхновение.

Свои стихове, посветени на Евтим Евтимов, прочете поетесата Виктория Катранова.

Изданието привлича с естетското си и хармонично излъчване, благодарение на изключително въздействащите картини на Ралица Денчева.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
14.02.2013 г. 22:56
Посетено:
2714
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16357-ako-ti-si-otidesh-za-mig