След-и

Да мислим за тях като за живи

Премиера на "Защо се самоубиват поетите"

Да мислим за тях като за живи
На снимката: Пенчо Ковачев по време на премиерата. Фотография: Анжела Димчева


„Нека да мислим за личностите, които са включени в тази книга, като за живи хора. Те може би ни гледат от небето, а е сигурно, че тяхното творчество е живо. То ще е живо, докато има памет за тях. Това беше и една от целите ми – съхраняване паметта на нацията.“ С тези думи се обърна Пенчо Ковачев към присъстващите над 150 души на 6 февруари 2013 г. в Софийска градска художествена галерия при представянето на неговата нова книга „Защо се самоубиват поетите“.

Авторът изтъкна заслугата на издателите от „Изток-Запад“ за перфектното оформление. Специално благодари и на редактора Росен Тахов.

Изданието беше представено от проф. Николай Аретов, който говори за основанията, звученето и евентуалната рецепция на книгата, анализирайки факти, тълкувания и философски послания:

„Един милион души годишно се самоубиват по света, а 10 милиона правят опит за самоубийство. Мотивите им са различни. Техните послания често са направени с презумцията да бъдат разчетени. От романтизма насам се е наложил един модел на интерпретация – издигане на пиедестал на жертвата – реален човек или литературен герой. Най-често това е неразбран гений, нещастен влюбен или човек, ощетен от обществото, на които ние съчувстваме. Когато става дума за творци, казусът е още по-сложен... Осмислянето е трудно – да подходим с романтичен жест или да се подведем по „жълтата“ страна на нещата. Точно това беше един от страховете ми, когато посегнах към книгата. Дали Пенчо Ковачев (като журналист от популярните медии) не е тръгнал по пикантерийната линия. Но страховете ми се оказаха напразни. Неговият подход е възвисяващ. Той представя психологическите параметри, мотивировката, творческите лутания, житейските препятствия на едни чувствителни натури.

Всеки очерк в книгата има ясна структура – започва с акта на самоубийството и след това ни връща към жизнения път на поета. По правило е разгледано и творчеството с цитати от известни творби, предсмъртни стихотворения и писма. Личи си, че авторът познава детайлно поетите, че той ги цени, че е събрал сведения от първа ръка чрез родствениците им, прелистил е и всичко писано за тях през годините. Той е подходил спокойно, рационално към различните тълкувания за гибелния им край.

Пенчо Ковачев не бърза в хода на портретуването да ни внуши някои от версиите, по-скоро успоредно ни ги представя, така че читателят сам да си създаде илюзията, че може да разреши казуса.

Книгата ни поднася и неизвестни факти, тя всъщност гради и една нова, цялостна представа за българската литература.“

Преди да прочете стихове от Димитър Бояджиев, Никола Ракитин, Пеньо Пенев, Людмила Исаева и предсмъртната бележка на Петя Дубарова, актрисата Елена Петрова каза: „Книгата е страшно интересна. Докато я четях, ми направи впечатление, че това, което обединява тези поети, е тяхната свръхчувствителност.“

Песни по стихове на Надя Бойчева и Петя Дубарова изпълни композиторът Боби Мирчев.

За последните два месеца книгата „Защо се самоубиват поетите“ е най-продаваното заглавие на издателство „Изток-Запад“. В нея ще прочетем разтърсващи моменти от живота, оказал се непреодолим предел за Тодор Пеев, Димитър Бояджиев, П. К. Яворов, Иван Ст. Андрейчин, Никола Ракитин, Пеньо Пенев, Христо Банковски, Григор Ленков, Петя Дубарова, Росен Босев, Веселин Андреев, Иван Бурин, Людмила Исаева, Тодор Монов, Тодор Велчев-Тато.

В предговора на книгата, написан от редактора Росен Тахов, се казва: „Изследването на Пенчо Ковачев дописва изгубени страници от историята на българската литература. Страници с предсмъртните гласове на големи писатели. Това е книга за онези, които по своя воля се преселиха в отвъдното, за да бъдат четени само от боговете.“


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
07.02.2013 г. 14:33
Посетено:
1535
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16308-da-mislim-za-tyah-kato-za-zhivi