След-и

Не всичко е лъжа, приятелю!

Васил Станилов на 2х40

Не всичко е лъжа, приятелю!


На 31 януари 2013 г. в голямото фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" имаше двоен празник: юбилейно честване и и премиера на сатирична книга с главно действащо лице Васил Станилов.

Свързваме името на Васил Станилов с един от флагманите на свободното демократично слово в България след 1989 г. - в. "АНТИ" (по-късно "Про и Анти") - седмичник на българската антикомунистическа демократична общност и трибуна на стотици талантливи пера на журналисти, писатели и поети, вестник, в който главен герой бе истината за комунистическата система и за многострадалния български преход, където и моята скромна персона публикува десетки журналистически и публицистични материали, фейлетони и рецензии.

Но издаването на вестника е само една малка част от неуморната будителска деятелност на писателя, хумориста и общественика Васил Станилов и за мен е чест, че принадлежа към големия василстаниловски кръг сътрудници и приятели.

Наистина е великолепна идеята творческият път на Васил да бъде представен чрез пожълтелите от времето театрални афиши и плакати, където неговото име фигурира като автор на пиеси, либрета, хумористични и сатирични текстове, постановки...

В отделни витрини гостите на тържеството можеха да добият представа и за богатото книжовно дело на Станилов като автор и издател на десетки книги и сборници, видели бял свят благодарение на неговата "Работилница за книжнина".

Тържеството бе водено от актьора Вели Чаушев и телевизионната водеща Александра Гюзелева, а за музикалния фон се грижеше дуото "Чушкомек" (sic!). Проф. Боряна Христова - директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", приветства юбиляря от името на домакините. Присъстваха стотици приятели и почитатели на Васил Станилов, който с дейността си с право се превърна в един от символите на неравната битка с комунизма и неговото наследство, що и до днес задушава България и й пречи да си поеме свободно дъх.

Тържествената вечер имаше и втора част, през която бе представена новата книга на писателя - "80 епиграми" (изд. "ФАМА", худ. на корицата Александър Сертев, илюстрации Любомир Михайлов, шаржове Б. Димовски, Д. Донев, Ч. Николов и Сл. Митев) включваща творби, писани от 60-те години на 20. век, та до днес. За книгата говориха писателят Христо Троански и доайенът на българската демокрация, общественикът Дянко Марков. Проф. Христова изрази несъгласие с една от епиграмите на Васил, в която авторът твърди, че всичко е лъжа. "Тази богата изложба, показваща пътя на автора в изкуството, и стотиците присъстващи на тържеството почитатели и приятели, са абсолютна истина", изтъкна г-жа Христова.

Вели Чаушев от своя страна заяви, че зад всеки от показаните афиши стоят много талант и труд, както и вечно надничащи зад рамото на твореца цивилни изкуствоведи; по този повод ще вметна, че в една от епиграмите си Васил казва, че онези, които някога горяха книги (образно казано, разбира се, но и буквално понякога), днес усилено пишат книги... И ги издават в твърде луксозен вид, независимо дали са публицистика или "пуезия"... Да не говорим за продължаващото им пагубно присъствие във всички обществени сфери, включително и в изкуството, където на висок глас критикуват престъпността, чалгата, бедността, духовната и икономическата криза, неграмотността и прочие недъзи на "демокрацията", забравяйки по най-невинен начин пряката връзка на тези днешни явления с основната им първопричина - просташкия комунизъм и неговите наставници.

А, както се вижда и от плакатите, често уволняваният и преследван заради критиките си срещу режима Васил Станилов е кръстосвал надлъж и нашир отечеството любезно, за да бъде държан по-далеч от столицата на комунизма.
 
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
01.02.2013 г. 02:54
Етикети:
Посетено:
1419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16267-ne-vsichko-e-lazha-priyatelyu