След-и

Вечер, посветена на списание "Море"

Списанието, което чувстваме като свое

Това бе главната мисъл, казана пряко и непряко от всички, които говориха за списание „Море”, издавано от община Бургас.

Вечерта откри директорът на Унгарския културен институт г-н Тошо Дончев, който е и писател. Той изтъкна, че в това списание се чувства в свои води, тъй като последният брой на миналата година се открива с цикъл стихове на поета Марин Георгиев, признат за почетен унгарец, защото е носител на високото държавно отличие на република Унгария „Про култура хунгарика”. В броя е публикуван и цикъл стихове от съселянина му Йордан Атанасов, потомък на градинари от Драганово, което е родното място и на бащата на Тошо Дончев – български градинар в Будапеща. Но Унгария е представена и в по-предните книжки на списанието с разказа на Дежьо Костолани „Българският кондуктор”. Ето защо, аз съм щастлив, каза той, да бъда домакин на тази вечер, да приема на тази малка унгарска територия такова престижно списание.

След това Тошо Дончев даде думата на поета Марин Георгиев, инициатор на вечерта, който да поеме воденето й. Георгиев изтъкна, че още от времето на тоталитаризма Унгарският културен институт е бил зона на свободомислие, място за изказване на онова, което не може да се изрече в тогавашното българско общество. Но и самото списание „Море” днес е зона на свободното слово, една от малкото оцелели в България. Но ние не бихме говорили хубави думи за списанието само заради това, но и за още нещо, не по-малко важно: списанието дава поле за изява на най-талантливите представители от Бургас, региона на Бургас и цялата страна – творци от всички поколения. То съхранява високата художествена мярка и ако съберем всички посочени досега качества, пред нас е едно не местно, а национално по значимост списание. То е една инвестиция, чиято възвръщаемост е повече в бъдещето, отколкото в настоящето, защото неговият влог е в областта на духа, на културата, без които няма материално развитие и на обществото, и на икономиката, и на нацията.

Пространен естетически анализ направи поетът и критикът Йордан Ефтимов, на който водещият предостави възможността да изтъкне не само значимостта на списанието в сегашната литература, но и неговата уникалност като гражданска позиция в контекста на другите днешни литературни издания. Той отбеляза, че „Море” превъзхожда повечето столични издания в това отношение и изтъкна специалния принос на редакторите Иван Сухиванов и Росен Друмев. Това гледище предизвика и малка дискусия от публиката, което придаде и известен полемичен характер на вечерта, предразположи всички изказващи се после към откровеност и обсъждане на редица проблеми за свободата на словото у нас, за съществуване на стари практики в Съюза на писателите, неуместни в 21. век.

Спонтанно и вълнуващо говориха още литературният критик Митко Новков, редакторите Иван Сухиванов и Росен Друмев, поетът Иван Цанев. Нито един от изказалите се тази вечер не спести похвали към община Бургас и ръководството на града за подкрепата им за списанието и ги даде за положителен пример за цялата страна.

Салонът беше препълнен – нещо което не се случва така често; много от желаещите не успяха да влязат поради закъснението... В залата присъстваха изтъкнати представители на художественото слово от всички поколения: Иван Теофилов, Бойко Ламбовски, Екатерина Йосифова, Рада Панчовска, Любомир Николов, Юлиян Жилиев, проф. Божидар Кунчев, Пламен Антов, Яница Радева, Румен Стоянов и много други.

Автор:
Петър Иванов
Публикация:
24.01.2013 г. 17:48
Посетено:
1327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16225-vecher-posvetena-na-spisanie-more