След-и

Деца станаха музиканти в "Приказки за перкусии"

Шумен детски празник на музиката в зала "България"

Деца станаха музиканти в "Приказки за перкусии"


Максим Ешкенази и Фондация "Америка за България" представиха "Приказки за перкусии" с участието на Виктор Бенев (солист) и Теодор Елмазов (актьор).

Съботният ден в зала "България" се превърна в шумен детски празник на музиката. Поради огромния интерес към "Приказки за перкусии" освен регулярния концерт от 11:00 часа, бяха изнесени още два извънредни спектакъла.

Денят мина под знака на нетрадиционното музикално преживяване. Солистът Виктор Бенев и останалите музиканти от перкусионен ансамбъл Noble Drummers показаха как различните видове ударни инструменти могат да "имитират" цял симфоничен оркестър и да ни изненадат с произведения, които традиционно сме свикнали да чуваме в изпълнение на струнни и духови инструменти.

Актьорът Теодор Елмазов покани децата и техните родители на едно вълнуващо пътуване с автомобил ракета. Изгонени от своите приказки Котаракът с чизми и Пепеляшка, в ролите деца от театрална школа "Ведна", също попаднаха на сцената на Фортисимо Фамилия. Автомобилът премина през тъмна гора, където звучеше "Валс на горските  птици", а малко след това и "Марш на жабите", пасажерите срещнаха лъвове, вълци и куп други животни. "Нападението на комарите" беше едно от изпитанията, с които музикантите и децата бързо се справиха, за да продължат пътуването си, по време на което се срещнаха с невиждани, пък и нечувани ударни инструменти - ксилофон, маримба, вибрафон, африканската амадинда и много други.

Финалът на концерта беше запазен за български хора.

Голяма част от пиесите, изпълнени по време на "Приказки за перкусии" бяха авторски композиции на Добри Палиев, основателя на перкусионната школа у нас. С това организаторите на Фортисимо Фамилия дават заявка да запознават децата не само с популярни в цял свят класически произведения, но и да обръщат специално внимание на качествени български пиеси.

Фортисимо Фамилия е програма на Максим Ешкенази, подкрепена от Фондация "Америка за България". Следващият концерт в програмата, "Приказки за виолончело", ще се състои на 16 февруари в Камерна зала "България".

16 февруари (събота), 11:00 и 12:30 часа
Камерна зала на Концертен комплекс „България”

Билети на касата на зала „България” и на www.ticketplus.bg



Автор:
Fortissimo Family
Публикация:
21.01.2013 г. 15:24
Посетено:
1180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16195-detsa-stanaha-muzikanti-v-prikazki-za-perkusii