След-и

Коледна магия в Сливен под диригентството на Методий Григоров

Коледен концерт на смесен хор "Добри Чинтулов"

Сливенци отрано се съпричастиха с вълнението от музикалната магия, сътворена с коледния концерт на смесения хор „Добри Чинтулов” към Образцово народно читалище „Зора”. Формацията, чийто диригент неотдавна бе удостоен със званието „академик” от Българската академия за наука и изкуства, поднесе на ценителите богата коледна музикална програма.
                 
На културната проява в общинското фоайе бяха дошли ръководители на областта и общината, представители на духовенството в града, музикални деятели, творци, служители, много граждани.
               
Присъстващите се насладиха на изпълняваните по Рождество Христово в българските храмове, и включени в програмата, църковни хорови песнопения и особено на творбата „Слава во вишних Богу” от Дмитрий Бортнянски. Те усетиха с душите си ликуването и възторга на извисените навъзбог ангелски гласове, вплетени от композитора в музикалната идея за радостта от раждането на Младенеца – Спасител от греховете на човешкия род.  
               
Във втората част от концертната програма прозвучаха и изпълнявани по света коледни песни, сред които и известната и обичана от всички „Тиха нощ, свята нощ”. Талантливите й автори Йозеф Мор (създател на текста) и Франц Грубер (на музиката), сътворяват въздействаща творба, която от началото на XIX век досега вълнува човеците с красотата и силата на святото тайнство. Акцент намери и песента „О, таненбаум!” („Елховий лес, елховий лес, ти имаш чудна прелест!”). Сърцата на всички трептяха от вестта за голямото събитие в християнския свят, вложена в заглавието и хоровото пресътворяване на песента „Днес от Витлеем долетя новина: Дева Мария е родила Сина!”, изпълнявана в Полша.
              
В заключителната част на коледния концерт в Сливен бяха включени и пет коледни народни песни. Присъстващите отнесоха в домовете си светлина за предстоящите големи празници от българския обреден календар чрез таланта на народния гений и музиката на песните: „Боговица на полица”, „Божа майка люлка прави”, „Стани, стани, момне ле – отвори ни!”, „Мари моме, малка моме, не крий очи зад майка си!”, както и с „Коледарско хоро”.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.12.2012 г. 00:38
Посетено:
2152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16073-koledna-magiya-v-sliven-pod-dirigentstvoto-na-metodiy-grigorov