След-и

Книжарница "Хеликон" отвори врати в Сливен

Паметна вечер за писателя Атанас Славов

Осемнадесетата книжарница на най-голямата българска верига бе открита в града под Сините скали. Богатото представяне в нея на книги из различни жанрове и клонове на знанието я утвърждава като ценна придобивка за любознателните сливенци и особено място в 20-годишната история на компанията.

Културното събитие, съпътствано от паметна вечер за видния български писател Атанас Славов - голям радетел от години на идеята за наличие на книжовно място тук от веригата „Хеликон”, засилва значимостта от факта на създаването й. За 2012 година сливенската книжарница е третата за веригата в страната, наред с разширената в Стара Загора и с нови две - в София. Съвременният дизайн и професионализмът на книжарите я превръщат в желано място за почитателите на книгата. Така Сливен се вписва в традицията за представяне на културни събития с обществена и национална значимост в книжарниците „Хеликон”. В Сливен тя бе открита от Гинка Панайотова, един от собствениците на веригата, и инициатор на фестивала „Четящият човек”. Тук присъстваха областният управител на област Сливен Марин Кавръков, творци, граждани, представители на медиите.

На паметното събитие приятелите на Атанас Славов търсеха думите за разкриване същността на необикновената му личност - с акценти върху спомена за човешките и творчески съприкосновения с него, усещайки осезаемо липсата след кончината му преди две години. Това направи вечерта по човешки затрогваща и запомнена от присъстващите. Съкровени думи за Атанас Славов споделиха писателят от Ямбол Христо Карастоянов и видната журналистка Веселина Седларска (една от организаторите), които разказаха спомени за характера му, за общуването и творческите контакти с него. Развълнувано за приятелството с големия интелектуалец Ат. Славов говори Аспарух Панов, политически консултант на Фондация „Фридрих Науман за свободата”, който прочете и откъси из творби на писателя - със сакрални думи за Сливен. Дъщерята на художника Евгений Курдов, фотограф-художничката Светлозара Курдова, се върна към спомена за голямото човешко сърце на Атанас Славов и за последните му мигове.

В съзнанието на онези, които го обичаха и общуваха с него, той остава с впечатляващия си интелектуален ръст, необятната обич към родния Сливен, където се завърна след години пребиваване в САЩ; с приемането и толерантността към хората от всички етноси и неподражаемото си чувство за хумор, белязало особения му начин на словесно себеизразяване. Сливенци ще го помнят като човек, непримирим към фалша у съвременника и в обществените явления; като ерудит и писател - създател на вълнуваща проза, на културологични изследвания, сценарии за филми, публицистика и др.; като професионалист, работил в престижни световни медии и центрове в Европа и САЩ за изследване и утвърждаване на демокрацията, прославил Сливен и България.

И някак бе закономерно паметната вечер за Ат. Славов да бъде в новия дом на книгата – книжарница „Хеликон”. Утвърден духовен център през Възраждането и днес, Сливен заслужава това ново творческо пространство - като средище с големи книжовни потребности. Тук, в Сливен са се родили видните интелектуалци Антон Йоанович, д-р Иван Селимински, Добри Чинтулов, Константин Константинов, проф. Иван Славов, писателят Атанас Славов, проф. Юлия Кръстева и др., и днешните последователи на духовния им порив усещаха липсата на модерен център на книгата.

Надяваме се днес по-честите посещения и досегът с него да носят духовна радост от стремежа към знания и личностно усъвършенстване.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
07.12.2012 г. 15:47
Посетено:
2528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16009-knizharnitsa-helikon-otvori-vrati-v-sliven