След-и

Литературно четене с Катрин Рьогла

Младата австрийска писателка пред русенска публика

Литературно четене с Катрин Рьогла
Литературна среща с Катрин Рьогла


◊ СЪБИТИЕТО

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе, беше домакин на литературно четене с австрийската писателка Катрин Рьогла.

Литературната вечер, която се проведе на 6 декември 2012 г., е съвместна инициатива на Русенската библиотека и МД „Елиас Канети“, се организира с подкрепата на Австрийско посолство и Гьоте-институт София.

Модератор на събитието беше Михаел Мецник - лектор на Австрийската служба за академичен обмен в катедра „Германистика и Нидерландистика“ към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“.


◊ ЗА СРЕЩАТА

Катрин Рьогла представи текстове от най-новия си сборник с проза, който се очаква да излезе от печат през пролетта на 2014 г. Присъстващите имаха възможност да разговарят с талантливата млада авторка, която през 2012 година стана носителка на юбилейната награда „Шницлер“, финансирана от австрийското културно министерство и община Виена.

Австрийската писателка, която се увлича по философските трудове на френския мислител Мишел Фуко, сподели, че пише за действителни събития и хора от съвремието. В произведенията си тя използва похватите на медиите, методите на документалистиката и средствата на комедията и иронията. Това прави творчеството й многопластово и често една творба се появява едновременно като роман и като пиеса. Това е нейният подход да провокира читателите и зрителите със своите житейски възгледи и философски прозрения, правейки ги съпричастни към случващото се около тях.


◊ ЗА МЛАДАТА ПИСАТЕЛКА

Катрин Рьогла е родена през 1971 г. в Залцбург (Австрия). Там през 1989 г. тя започва следването си по германистика и публицистика, което през 1992 г. продължава в Берлин, но през 1999 г. решава да го прекъсне. След преместването ѝ в Берлин през 1992 г. излизат нейните първите книги и сборници с кратка проза. От 1998 г. насам създава и продуцира радиотворби: радиопиеси, акустични инсталации и радиопредавания в интернет. От 2002 г. пише и театрални пиеси. Творбите ѝ са отличени с множество награди.


Автор:
Организаторите
Публикация:
06.12.2012 г. 19:07
Етикети:
Руселитературно четенеавстрийска литература
австрийска писателка
Катрин Рьогла
Посетено:
1348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16006-literaturno-chetene-s-katrin-ryogla