След-и

Дора Бонева с нова изложба

Галерия "Класика" на 20 години

Дора Бонева с нова изложба

Дора Бонева по време на откриването на изложбата. Фотография: Анжела Димчева


Дора Бонева подреди най-новите си платна в галерия-музей „Класика“ (София). В експозицията биха могли да се видят картини от американския период на художничката (90-те години), пейзажи от България (след 2000 г.), портрети и току-що създадени произведения. С тази изложба и с ред предстоящи прояви през декември (Юбилейна изложба, литературни четения и премиери) галерия „Класика“ отбелязва двадесетия си рожден ден.

Изложбата се откри от проф. Иван Маразов, който говори за тенденциите в изобразителното изкуство през последните години: „Изкуството на Дора е много показателно за развитието на българската живопис. В нейните платна ще видим част от тенденциите, които се развиха у нас от 60-те години на 20. век до днес: от новите тогава жанрове (натюрморта, пейзажа, националния стил – портрети на момичета) до отвореността към света. Днес художественият живот се развива по нови начини и в тази изложба можем да го видим – тук има Перперикон, Америка, Средиземноморието, българските къщи... Във всички тези пейзажи Дора е въплътила себе си – тя рисува навсякъде, където е. Тя изживява дадено място като че ли тя е очите на обитателите му. Именно умението да влезе в характеристиките на мястото отличава пейзажите на Дора Бонева. Това е светът на нейното тълкуване...“

Художничката и съпругът й – поетът Любомир Левчев – приемаха поздравите на: Николай Петев, Тошо Тошев, Слави Бинев, Александър Бешков, Николай Шопов, Слави Георгиев, Никола Антикаджиев, Теодора Илиева и др.

Картините ще бъдат на разположение на ценителите до 15 декември.

За бъдещите изложби на галерия-музей „Класика“ говори нейната управителка Виолета Панайотова.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
05.12.2012 г. 10:08