След-и

Художественият живот във Варна през 2005 година

Резултати от анкета на Галерия "Буларт"

◊ ЗА ИНИЦИАТИВАТА И НЕЙНИТЕ ЦЕЛИ

Седем от водещите арт журналисти във варненските печатни и електронни медии споделиха своето мнение за най-значимите арт събития и творци през изминалата година. Акцентът пада върху визуалните изкуства.

Светлана Вълкова, автор и водещ на културното предаване “Вечерен тромпет” в радио Варна, Виолета Тончева, журналист в областта на културата, публицист и ПР в радио Варна, Боряна Тодорова, арт репортер във в. “Народно дело”, Васил Тоновски, арт репортер във в. “Черноморие”, Олга Боева, журналист в отдел “Култура” на в. “Черно море”, Искра Сотирова, арт репортер във в. “24 часа - местен” и Гергана Цветанова, арт репортер във в. “Позвънете”, разгледаха изминалата година под микроскоп и оцениха най-значимите и най-стойностните събития в областта на визуалните изкуства през изминалата година.

Артжурналистите са постоянните наблюдатели на културния живот. Чрез тях обществото добива представа не само за събитията в културното поле, но и за тенденциите в изкуствата, за новата естетика. Чрез техните сетива и професионална чувствителност обществото участва и пряко, и косвено в художествения живот. Обратната връзка е важна както за участниците в културната “игра”, така и за наблюдателите, защото чрез нея се оформят критерии и се легитимират стойности.

Анкетата няма претенция за всеобхватност, тя само очертава щрихи от галерийния живот във Варна, видян от водещите журналисти в областта на културата, и същевременно акцентира върху творци и събития, които са от особено значение за града, но имат и качества да надхвърлят регионалната култура.

Нека обаче не се забравя субективният фактор и че все пак картината на арт събитията е израз на личния вкус на хора, които обичат изкуството и се вълнуват от неговите проблеми.

Резултатите от анкетата са предназначени както за широката публика, така и за кръга професионалисти - галеристи, изкуствоведи, художници и ценители.


◊ ВЪПРОСИТЕ ОТ АНКЕТАТА

1. Кое събитие според вас - изложба или кураторски проект, е събитието в галерийния живот през 2005 година, събитие, което Ви е провокирало най-много (могат да бъдат посочвани повече от едно).
2. Кое арт събитие има най-голямо значение и отзвук в живота на града (могат да бъдат посочвани повече от едно).
3. Кое арт събитие е надхвърлило регионалния мащаб? (могат да бъдат посочвани повече от едно).
4. Кой е според вас художникът за 2005 година?
(могат да бъдат посочвани повече от един).
5. Коя е галерията във Варна, която според вас има най-успешна година? (могат да бъдат посочвани повече от една).
6. Вашите анализи в 3 изречения на художествения живот във Варна през 2005 г.
7. Ако имате идеи и препоръки...


◊ РЕЗУЛТАТИТЕ НАКРАТКО

Според обобщените отговори на водещите артрепортери във Варна динамиката в художествения живот в града ни зависи от дейността на галериите "Буларт", "Кавалет", музей "Г. Велчев", галериите "Актив арт" и П.С. арт галерия, подредени според броя на гласовете. Активността на частните културни институции е създала "напрежения" в полето и сега артрепортерите отчитат плюсове в афиша на ГХГ "Б. Георгиев".

ХІІІ Международно биенале на графиката е безпорен фаворит. Форумът се приема за събитие, което затвърждава значението на Варна като културна столица и надхвърля регионалните мащаби. Биеналето и театралният фест се отчитат като най-важните артсъбития за Варна през 2005. Традиционите летни фестивали са оценени по традиция, което показва леко изморената им формула. Като най-обсъждани интелектуални провокации са визирани две събития – проектът на колекционера Иван Ненков, представен преди месец в музей "Г. Велчев", и кураторският проект на Дора Дончева "Истанбул на фокус", който е част от програмата "Културни магистрали" и бе реализиран през октомври в три пространства - галерия "Буларт", галерия "Витра" и Дом на архитекта. Този проект се приема и за събитие, което надхвърля регионалните граници.

Едни от най-често посочваните значими изложби са "Гео Милев и българския модернизъм", открита наскоро в ГХГ, изложбата "Джаз икони" на Димитър Трайчев и Мария Зафиркова, представени в галерия 8, изложбите на Никола Манев и Андрей Лекарски в галерия "Кавалет".

Интерес за наблюдателите предизвиква и проектът "Автопортрети на варненските художници" на галерия Актив арт.

Художникът на 2005 година според артжурналистите на Варна е Сашо Анастасов. Неговите нетрадиционни изследвания на цвета, довели до изложбите му в галерия "Буларт" – "Цветът е център" и живописните "Цветни кодове" в галерия 8, както и полифоничния му талант са мотивирали вота на наблюдателите.

Никола Манев, Валери Чакалов, Андрей Лекарски и Рая Георгиева са другите творци, които според журналистите са имали силна творческа година.

Успешното представяне на Валери Чакалов на Първото биенале на съвременното изкуство в Китай, както и изложбите му във Варна и София привлякоха вниманието на артрепортерите.

Уникалният тактилен проект на Рая Георгиева, представен през пролетта в галерия "Юка" - "Не/видимо" също е аргумент за вота.

Въпреки наличието на динамична арткарта журналистите определят художествения живот като регионален. Неговата събитийна наситеност те определят като недостатъчна. Препоръчват повече визуални провокации и дълбочина. Наблюдателите смятат, че има нереализиран потенциал и искат нови участници в културната игра, а на професионалистите не им остава нищо друго освен да приемат подадената им ръка.


◊ ЗА АНКЕТАТА

Анкетата е част от стартовата кампания на месечника за визуална култура и галерийна практика “АН”.
Автор:
Изготвил анкетата и обобщил данните - Дора Дончева
Публикация:
29.12.2005 г. 20:12
Етикети:
Посетено:
595
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/1598-hudozhestveniyat-zhivot-vav-varna-prez-2005-godina