След-и

Книга за ролята на сливенските генерали в българската история

Представяне на книгата "За славното българско войнство – генерали от Сливен и Сливенския край 1878-2012 г."

Веселина Янакиева, Вяра Владова и Владимир Рангелов (подполковник от резерва) са съавтори на книгата „За славното българско войнство – генерали от Сливен и Сливенския край 1878-2012 г.”, която бе представена пред гражданите и ценителите на историческото минало във „воеводския град”. (Неотдавна тук бе поставено началото на националните чествания в страната по случай юбилейната годишнина от Балканските войни, както и от подвига през годините на Трета българска армия.) Изданието излезе със знака на издателска къща „Жажда” (Сл., 2012 г., консултант ген.-майор Съби Събев, чието обучение преминава в престижни военни академии и школи в чужбина).
                   
Културната проява бе организирана от община Сливен и Регионалния исторически музей, чиито ръководители Кольо Милев и Георги Кюпчуков присъстваха на културното събитие. Зала „Май” бяха изпълнили генерали от резерва, военнослужещи и техните семейства, граждани, представители на медиите.
                   
По признание на работещите в Регионалния исторически музей автори  (Вяра Владова, отдел „Нова и най-нова история”), военната слава на града под Сините скали става двигател на идеята за историческо изследване по темата, чрез която да се разкрие „събирателният образ  на войнството”.
                 
Едновременно с това обаче авторите са представили задълбочено историческите процеси и събития, ролята  на личностите и приносът на висшите военни ръководители  в тях. Историците-изследователи споделят  тезата за „отношение към генералите като представители на най-висшите чинове във военната йерархия и хора с огромен експертен опит, чиито решения влияят определено в обществените процеси.”
                 
Свое впечатление от характера на книгата изразиха кметът на града и директорът на историческия музей. Като историк Георги Кюпчуков открои уникалността на книгата - „първото сериозно историческо изследване и научен труд, посветен на генералите от региона”. За сливенския градоначалник и генерал от резерва Кольо Милев разкриването на личностите, приносите и съдбата на видните сливенци е порив да се съхрани във времето и за поколенията славната история на град Сливен.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.11.2012 г. 23:22
Етикети:
историянова книгаСливен
Владимир Рангелов
Вяра Владова
Веселина Янакиева
За славното българско войнство – генерали от Сливен и Сливенския край 1878-2012 г.
ИК Жажда
сливенски генерали
Посетено:
1469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15906-kniga-za-rolyata-na-slivenskite-generali-v-balgarskata-istoriya