След-и

10 години Университетски смесен хор "Фолк-джаз формация" на НБУ

Празничен концерт в Първо студио на БНР

10 години Университетски смесен хор "Фолк-джаз формация" на НБУ


На 12.11. в Първо студио на Българското национално радио, с голям празничен концерт, беше отбелязан 10-годишният юбилей на „Фолк-джаз формация” на НБУ с диригент доц. Георги Петков.

Хорът е създаден по идея на диригента и композитора доц. Георги Петков - преподавател в департамент Музика на НБУ. Вече 10 години, доц. Петков с много любов изгражда визията на състава и под негово ръководство хора успява да извоюва авторитет на един от най-интересните и оригинални студентски хорове. „Фолк-джаз формация” изпълнява авторска музика с подчертано българско звучене, съчетаващо жанровата хибридност, характерна за постмодернизма в съвременната световна музикална култура. Освен музика в стил фолк-джаз, хорът изпълнява и класически произведения за академичен студентски хор.

Фолк-джаз формацията има спечелени няколко първи и специални награди от международни конкурси и до момента е изнесла над 80 концерта у нас и в чужбина. Има издадени два компакт диска: „Хоровото многогласие между сакралното и фолклорното” - съвместен проект на НБУ и БНР, и „Божественото начало” – оратория-спектакъл на Симо Лазаров. За творческия сезон 2009-2010 хорът бе номиниран за наградата „Кристална лира” на СБМТД за върхови постижения в хоровото изкуство. Участвал е със самостоятелни концерти в: осмото издание на Международния джаз фестивал в Банско ’2005; Есенните хорови празници в София ’2010; „Камерна сцена - София ’2010-2011”; ХІ, ХІІ и ХІІІ Салон на изкуствата в НДК; Панорама на българското хорово изкуство ’2008 и 2011; Панорама на камерните хорове “Никола Липов” в Пловдив ’2006 и 2010; Тракийски хоров фестивал в Ямбол ’2011 и редовно присъства в афиша на международния фестивал „Среща на студентските хорове” в Американския университет в България – Благоевград.

От "Фолк-джаз формация", пак по идея на доц. Георги Петков, започват своя творчески път самостоятелно: Вокално трио „Евридика” в състав Мария Александрова, Радостина Стефанова и Адела Марковска (студенти от департамент Музика на Нов български университет в класа по народно пеене на Нелка Петкова) и Народен хор на НБУ - най-новия камерен състав, създаден от него. Освен с учебна цел, ансамбълът функционира и за да представи едни от най-талантливите млади изпълнители на стилов песенен фолклор. Репертоарът на Вокално трио „Евридика” включва народни песни от почти всички големи фолклорни области на България – оригинални фолклорни образци, както и обработки на композиторите Стефан Кънев, Петър Крумов, Николай Кауфман, Боян Нанков, Кирил Стефанов, Георги Петков и др. В двегодишната си история триото е завоювало шест конкурсни Първи награди и номинация за Гран при.
  
В празничната програма на юбилейния концерт на Университетския смесен хор “Фолк-джаз формация” в Първо студио на БНР участваха и Народен хор на НБУ и вокално трио „Евридика” на НБУ. Специални гости бяха: Смесен хор на Американския университет в България, диригент Христо Кротев и Камерен хор „Проф. Георги Робев”, диригент Нели Трошева.

В програмата бяха включени произведения от: Леополд Моцарт, Хенри Милсби, Лодовико Гроси да Виадана, Лоренц, Л. Прима, У. Доусън Майерхофер, Добри Христов, Стефан Кънев, Петър Льондев, Милчо Левиев, Георги Петков.

На концерта присъстваха много преподаватели от НБУ, бивши възпитаници на хора, приятели на хора и почитатели на хоровото изкуство.
Автор:
Емил Добрев
Публикация:
15.11.2012 г. 10:53
Етикети:
хорово изкуствоюбилейконцертмузикаНБУ
Фолк-джаз формация
Университетски смесен хор
Посетено:
1621
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15826-10-godini-universitetski-smesen-hor-folk-dzhaz-formatsiya-na-nbu