След-и

Изложба на Николай Султанов в Сливен

По случай Деня на народните будители

Изложбата на Николай Султанов – част от инициативите по случай всенародния празник на будителите, сбра в зала „Май” граждани и ценители на изобразителните изкуства, ръководители на областта и общината, творци, представители на медиите. Тук присъстваха колеги на Н. Султанов, членуващи в Представителството на Съюза на българските художници и в Дружеството на художниците в Сливен.

От открилия сбирката директор на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков тя бе определена като родолюбиво начинание с образователно значение - в духа на цялостното световъзприемане и гражданско поведение на автора. 36 творби (от които 23 барелефа, 8 глави, бюстове и 5 шаржа), чрез същността и с пояснителните си текстове отвеждат към художествените търсения на един изявен скулптор, с отношение към националните ценности и традиции. Организатори на изложбата са община Сливен, РИМ и Художествена галерия „Димитър Добрович” в града под Сините скали.
        
„Днес е най-подходящият ден за откриването на такава изложба, според характера и съдържанието й. През целия си съзнателен живот и творческата си дейност Николай Султанов е постоянен радетел за духовното извисяване, опазването и съхранението на историческата памет на Сливен. За заслугите му за града говори и днешната изложба”, завърши Г. Кюпчуков, подчертавайки удостояването през 2006 година на твореца със званието „почетен гражданин”.     
        
Областният управител на област Сливен Марин Кавръков изрази удовлетворението си с думите: „Едва ли има по-подходяща изложба за отбелязването на този празник. От експонатите ни гледат бащите на нацията, духовните будители, просветители и тези, които са оставили костите си по нашите и чужди земи. Чест е за автора, че е пресъздал тези образи. Надявам се те да намерят своето място и в градската среда”. И зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности в община Сливен, Иван Славов, започна словото си за внушенията на изложбата, с думите: „Сливен има честта да следва традиция, която го изправя по-високо от всички останали места в България”.

„Скулптурните портрети” и пластики на видни българи, които са включени в сбирката, вече са заели достойното си място в средата на Сливен и региона: пред читалища, училища, болници, други обществени сгради и в паркове. Техният създател Николай Султанов твори в направленията и жанровете „малка пластика” (с историческа насоченост, дърво и камък) и „скулптурни портрети и пана”. Акценти в настоящата сбирка са портретите на хаджи Маринка Асенова (майката на Хаджи Димитър) в къщата-музей на Войводата в града, поставеният на фасадата на РБ “Сава Доброплодни” портрет на големия учител-възрожденец, книжовник и театрален деец; на историка на Сливен д-р Симеон Табаков, на големия благодетел и спомоществовател на града х. Мина Пашов, на Михаил Чайковски (Садък паша) и др. В сбирката са включени скулптурни портрети и на бележити сливенци от по-новата история на България и града под Сините скали, сред които изявени личности в различни сфери на обществения живот, изкуствата, науката и спорта (като Димитър Рохов, д-р Димитър Табаков, Стефан Пейчев, Пейо Яворов, Симеон Султанов, Стефан Султанов, полк. Продан Таракчиев, Панайот Пондалов, Мишо Тодоров, Николай Дойчев, Русчо Симеонов, Стефан Курдов и др.)

Изпод резеца на Н. Султанов са създадени 16 паметници, портрети и фигури и над 25 паметни плочи. Националната художествена галерия в София, частни сбирки и колекции в Германия, САЩ, Канада, Норвегия, Русия, Унгария, Гърция, Англия и Чехия експонират в залите си негови творби. Пластиката му „Утро” гостува на изложби в Холандия и Южна Корея и е включена в „световната колекция" на холандска фондация (2000 г.). На изложбата в Монреал (Канада) през 2003 г. са показани и някои творби на скулптора от Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.11.2012 г. 14:18
Посетено:
1440
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15724-izlozhba-na-nikolay-sultanov-v-sliven