След-и

Уникални снимки в изложба за стария Сливен

Фотоизложба "Моят град в годините отминали"

„Моят град в годините отминали” е наименованието на фотоизложбата, експонирана в зала „Май” на общината, която представя някогашния изглед на града под Сините скали през периода 1878-1940 година. Културното събитие, един от акцентите в  програмата за Димитровден – празник на селището, сбрало ценители на миналото и изкуството на фотографията, бе открита от кмета Кольо Милев. В обръщението му при откриването прозвучаха думите към присъстващите: „Изложбата представя достойно богатата история на Сливен. Тя е свидетелство колко борбена, предприемчива и прогресивна е била сливенската общественост. Вярвам, че трябва да пазим този дух от миналото, защото той дава свой отпечатък върху настоящето и бъдещето на града ни”.

Регионалният исторически музей в Сливен (директор Георги Кюпчуков) извади от фондовете си за представяне 42 фотографии, сред които стари снимки на Д. Михайлидис от 1879 година и фотоси от албума на цар Фердинанд. Те спират вниманието на посетителите, проявили интерес към облика на стария Сливен и на емблематични сгради и места в него.

Ценителите на миналото виждат Аба-пазар, пресъздаден в творби на историческа тематика, който през 1877-1878 година турската армия разрушава при отстъплението си. Старият център и конакът - с намиращата се община след Освобождението, началото на строителството на знакови за архитектурното пространство на Сливен постройки, като днешната сграда на общината и на паметника на Войводата Хаджи Димитър, общи изгледи и други, възкресяват духа на едно отишло си време, оставило обаче непреходните си следи.

Лентите са запечатали и училища, култовото за духовния живот на града най-старо читалище – „Зора” (създадено през 1860 година) - с изрисуваната изпод четката на видния сливенски творец Йордан Кювлиев завеса, както и представителни къщи, строени през възрожденския период, привличат вниманието на гостите на изложбата.

Фотосите са запечатали и първокласната държавна болница в града от онова време. От второто десетилетие на XX век e съхранена снимка, разкриваща още в онези години афинитета на сливенци към колоездачния спорт - с проведения на площад „Хаджи Димитър” колоездачен събор. Какъв по-колоритен момент може да запази фотографският ракурс от този в снимка, разкриваща преминаваща по моста на р. Коруча нова железопътна линия - в момент на „изпитването” й?!

Фотоси пожълтели, на талантливи творци и носещи духа на едно отминало време: скъпо на сърцето и съхранило знаците му за поколенията...





Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.10.2012 г. 00:05
Посетено:
2354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15633-unikalni-snimki-v-izlozhba-za-stariya-sliven