След-и

"Глаголица и прабългарски руни" на Павлин Петров в Батак

11 представяния в 7 различни града на страната отбеляза пътуващата изложба

На 10 октомври в Музейната галерия „Шарова къща” на Историческия музей в град Батак за единайсети пореден път беше открита пътуващата изложба „Глаголица и прабългарски руни” на художника Павлин Петров.

Батак е седмият поред град, в който изложбата беше експонирана като част от своеобразното й национално турне. Тя гостува в героичния град по покана на Музея в града и пътува под патронажа на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З. – 7), на която Павлин е съосновател.

Изложбата беше открита лично от директора на музея – Екатерина Пейчинова в присъствието на много жители и гости на града. Историята на изложбата и бъдещите планове на твореца разкри арт мениджърът му Даниела Капинчева, а самият Павлин отправи недвусмислено послание към гостите на изложбата, посочвайки им с творбите си още един значим повод и причина да се гордеят, че са българи. В знак на благодарност той дари на Музея своя творба с монограм на кан Аспарух. Откриването беше последвано от коктейл, млечните продукти за който бяха осигурени от „Родопея”.

От началото на годината изложбата гостува на Националното радио, Историческия музей в Благоевград, Историко-етнографски комплекс „Прабългарско селище Фанагория” и Историческия музей в старинния Несебър. Някои от предишните й гостувания са в Аулата на Софийската духовна семинария, Представителството на Европейския съюз в България, Представителните зали на Дружеството на художниците в Пловдив и Регионалния исторически музей в Пазарджик. 

Творбите на Павлин, създадени през 2008 година, са нагледен урок по история и родолюбие. Посредством кожата, дървото, текстила, керамиката и метала той претворява древната символика на прабългарските руни и Глаголическата писменост, за които знаем твърде малко днес, но които са безспорен повод и причина да се гордеем, че сме Българи!

Автор:
Даниела Капинчева
Публикация:
14.10.2012 г. 22:02
Етикети:
арт новиниписменостисторияпътуваща изложбаБатакПавлин Петровизложба
А.Р.И.З. – 7
българска писменост
Глаголица и прабългарски руни
Посетено:
1194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15576-glagolitsa-i-prabalgarski-runi-na-pavlin-petrov-v-batak