След-и

Представяне на "Ходене по вода" от Ангел Г. Ангелов

Литературна вечер в Дряново

Представяне на "Ходене по вода" от Ангел Г. Ангелов


Писателят Ангел Г. Ангелов представи пред дряновските читатели своята книга „
Ходене по вода. Инициативата е на Народно читалище „Развитие-1869” и е посветена на Деня на възрастните хора.

В началото на срещата Председателят на читалището Мирослава Лилова накратко запозна присъстващите със сборника и го определи като „Особено четиво за особени читатели”. Тя сподели, че сборникът притежава необикновени качества, които се проявяват при четене на самите разкази. Те са 12 на брой, което веднага отправя към факта, че приборите за гости във всяка къща са също 12. Някак естествено числото 12 застава особено важно и чрез него авторът дава своя гостоприемен сигнал, че написаното е благосклонно и отворено за своите гости, респективно читателската публика. В своето експозе Лилова подчерта, че разказите на Ангел Ангелов наистина са необикновени и съответно изискват необикновен и по-проникновен прочит. Тяхната съпротива да разкрие съдържанието си с обичайния прав текст, провокира художествените сетива. Изреченията са конструирани от неочаквани метафори и умели преувеличения. Те са тихи и гръмки, груби и нежни, светли и тъмни и винаги готови да пренесат на гърба на своите думи, натежалите от мъдрост послания на автора. Написаните истории са пронизани от тревогата на писателя – горчива придобивка от неговите продължителни експедиции, с цел изследване съвършенството и несъвършенството на човешкия мир.

По повод прозата на Ангел Ангелов към него бяха отправени въпроси, касаещи цената на честността при писането и истината за самотата и свободата. На питането коя от думите „живот” и „литература” би написал с главна буква, авторът подчерта Живот, като заяви, че „литература” също има своето достойно място, но тя е само следствие. Пред присъстващите Ангел Ангелов прочете своя разказ „Бездомникът” и получи аплодисментите на дряновската публика. В края на срещата авторът и гостите си пожелаха „Ходене по вода” да стане Книга за всеки един от тях за тази година, а защо не за този живот.        


***
Ангел Г. Ангелов е роден в Пазарджик. Живее във Варна. Автор е на белетристичните сборници "Невъзможна любов" (1984), "Оживление в мравуняка" (1993), "Плах опит за докосване" (2002), "Ходене по вода" (2009) и на романите "Закуска по обяд" (1991), "Сутрешни залези" (2000; II изд. - 2000; издаден и на руски от московското издателство ПоРог, 2005) и "Бъдещето на отминалото време" (2006).
 


 
Автор:
НЧ „Развитие-1869”
Публикация:
03.10.2012 г. 13:38
Посетено:
1430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15501-predstavyane-na-hodene-po-voda-ot-angel-g-angelov