След-и

Министър Сергей Игнатов, интелектуалци, музиканти и културни дейци откриха годината в НБУ

Алек Попов, Христо Мутафчиев, Теди Москов, Снежина Петрова, Маги Джанаварова бяха само част от участниците в празника

Нов български университет се превърна в място за среща на популярни лица от всякакви области в деня на откриването на новата академична година – първи октомври. Освен студентите – нови и стари - в събитието се включиха представители на научните и културните среди в лицето на интелектуалци, музиканти, писатели и театрали.

След приветствените думи на ректора доц. д-р Пламен Бочков, представен от известният поет и литературовед Йордан Ефтимов, който беше водещ на церемонията, слово, озаглавено „Прагът на зрелостта“ произнесе популярният писател Алек Попов. Негови широко познати произведения са били успешно поставяни от актьорите на Университетски театър, а през август писателят стана първият носител на новата награда „Четящият човек“.

Специален поздрав към първокурсниците отправи министърът на образованието Сергей Игнатов, който също засегна темата за зрелостта, като каза, че НБУ прилича на река, която постоянно се развива и никога не остава една и съща.

Актрисата Снежина Петрова беше подготвила специална изненада за първокурсниците – среща с някои от новите преподаватели в департамент „Театър“ – сред тях бяха актьорът Христо Мутафчиев и режисьорът Теди Москов. Акция „Приемно време“ в Университетския театър, която много напомня модела “speed dating”, популярен на запад, улесни запознанството между новите и старите лица на НБУ. Участниците в този формат прекарват по няколко минути на една маса с непознат и се опознават до изтичането на времето, след което сменят масата и събеседника. Разбира се, в случая непознатите бяха доста познати.

Маги Джанаварова посрещна гостите на открито с изпълнения на модерни хитове, миксирани от DJ Diass, който беше на пулта.

Новоприетите студенти се срещнаха с директорите на програми и преподавателите от своите специалности и получиха отговори на всички въпроси, свързани с академичния процес и живота в НБУ.

Гостите се опознаха университетския кампус и посетиха галерия УниАрт, Музея на НБУ, Библиотеката, Театъра, Артцентъра и се потопиха с усмивка в неповторимата атмосфера на Нов български университет.

Автор:
Иван Попов
Публикация:
02.10.2012 г. 15:52
Етикети:
Посетено:
1726
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15494-ministar-sergey-ignatov-intelektualtsi-muzikanti-i-kulturni-deytsi-otkriha-godinata-v-nbu