След-и

Изложба от уникални икони в Сливен

Съвременно иконографско изкуство

Представянето на изложбата „Съвременно иконографско изкуство” в града под Сините скали бе организирано от Българското иконографско сдружение и екипа на Художествена галерия „Димитър Добрович”. Създадено през 2005 година, БИС, обединяващо автори от цялата страна, свързва целите си с „изследването, практикуването и поддържането на църковните традиции, свързани с християнските изобразителни изкуства” – плод на каквито стремежи е и настоящата сбирка.

В препълнената зала „Сирак Скитник” събитието бе почетено с молебен и водосвет – за пребъдността на творенията и за здравето на иконографите, създали с таланта си произведенията. Директорката на галерията Д. Ненчева предостави възможност на една от авторките – Живка Иванова, член на Българското иконографско сдружение - да говори за характера на образността, техниките и творческия процес по създаването на иконите.

Почитателите на изкуството на иконата и резбата се спираха с удивление пред излъчването на съвременни творби, сътворени с приложението на древни техники, използвани в изконни обиталища на православието и духа в манастирите на Света гора, в Палестина и Близкия Изток. Този стил и творчески подходи на работа могат да бъдат видени в оригиналните иконографски творения по местата на някогашната Византийска империя, на полуостров Синай (манастир „Св. Екатерина”, най-древен в света действащ манастир) и другаде.
          
Участниците в настоящата изложба, членове на БИС и творящи в различни жанрове на християнското изкуство, представиха тук творби с позлата и сребро, с вградени полускъпоценни камъни и обков. Присъстващите се спират със смирение и възхита пред иконите с емайл, с „гранаре" и „гратаре”, възкресяващи днес уменията за гравюра върху злато (използвана в древността техника за работа). Над главите на светците стеле меко сияния синайската нимбова позлата. В някои от иконите е използвана и сходната с гравюрата декоративна техника „пробастър”, прилагана в нашите земи от българските възрожденски художници. „Декоративният ефект” и въздействие в други са постигнати и подсилени чрез техниката „асист”. От стените гледат благите очи на св. Богородица, Христос, св. Николай, св. Серафим и др.
         
Респектират с майсторството си творбите на „студио Димчовски” и на „ателие „Праксис”, излезлите изпод ръката на авторите Марио Милев, Тереза Илкова, Владимир Андреев, Николай Ангелов-Гари, Иван Лазаров, Женя Байчева, Малин Димов и др.

Сливенци оцениха по достойнство постиженията в иконографското изкуство на съгражданите си Панайот Кършев и Мария Захариева, както и на Живка Иванова, като автор и организатор.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.10.2012 г. 19:03
Етикети:
Посетено:
1339
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15488-izlozhba-ot-unikalni-ikoni-v-sliven