След-и

Концерт в Сливен по случай Деня на независимостта

80. творчески сезон на Симфоничния оркестър

Една от културните инициативи по случай Деня на независимостта на България бе концертът в обновената зала на НТС, с която Симфоничният оркестър отбеляза и своя юбилеен празник. Под диригентската палка на  италианеца маестро Лучано ди Мартино пяха звездите от родната и международната оперна сцена Камен Чанев (тенор, възпитаник на сливенската гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов”),  Мариана Арсенова (сопран), Даниела Дякова (мецосопран), Богомил Спиров (тенор) и Таня Иванова (сопран).
                 
Началото на есенния музикален сезон удостоиха с присъствието си ръководителите на града и областта в лицето на кмета Кольо Милев и областния управител Марин Кавръков, както и директори на културни институти, зам.-кметове, творци, общественици, граждани. По повод реновираната за симфониците база  К. Милев сподели пред присъстващите: „Щастлив съм, че откриваме юбилейния сезон на Симфоничния оркестър в значително по-добра творческа обстановка”. Промяната на базата бе постигната чрез усилията на колектива на оркестъра в Сливен (директор Даниела Дякова, изтъкната оперна изпълнителка).
                  
На последвалия концерт музикалните таланти поднесоха на публиката арии, дуети и популярни увертюри от опери и оперети на Джузепе Верди, Шарл Гуно, Джоакино Росини, Франц Лехар, Имре Калман, Амилкаре Понкиели, П. Владигеров и др. Песента на Едуардо ди Капуа и Джованни Капурро „O sole mio” бе изпълнена като дар от музикантите за почитателите им от Сливен.
                
Те са удовлетворени от „отварянето на още една зала за концертни изяви”, ремонтът за която е осъществен със средства от общинския бюджет и съгласно договореностите „е за сметка на наема за предстоящите три години”. Всеобщата надежда на ръководството на община Сливен и на гражданите се свързва със стремежа за цялостно завършване реконструкцията на другата голяма зала – „Сливен”, преди националните културни празници „Сливенски огньове” през м. май 2013 година. Начинанието по случай 80-я юбилеен сезон предоставя възможности за едно модерно пространство за творчество и концертни изяви на Симфоничния  оркестър. На настоящия етап са ремонтирани сцената, климатиците и дограмите, с което се обезпечават по-добри от предишните, условия за професионалния труд на симфониците.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.09.2012 г. 19:54
Посетено:
1492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15435-kontsert-v-sliven-po-sluchay-denya-na-nezavisimostta