След-и

Деца се учат от петвековни картини в галерията на НБУ

Отличената с награда на София галерия "УниАрт" стана домакин на арт школа за деца

Деца се учат от петвековни картини в галерията на НБУ



В продължение на две седмици и точно преди започването на учебната година деца на възраст между 6 и 12 години имаха шанса да общуват с ценни образци на европейската и българска живопис в специфичната среда на галерията на НБУ, да добият познания в областта на изкуството и да развият творческите си умения.

Скоро след откриването й, галерия "УниАрт" получи награда по случай Деня на София. На 17 септември, на официална церемония в Народен театър “Иван Вазов” кметът на столицата г-жа Йорданка Фандъкова връчи традиционната награда в област „Архитектура“ на проектанта на галерията арх. Зарко Узунов. Новото изложбено пространство на НБУ представя ценна колекция европейска живопис от 16. до 19. в. (дарена от семейството на Божидар Данев), съвременна българска пластика (вкл. творби на министър Вежди Рашидов) и картини на големия наш художник Иван Кирков.

„Политиката на Нов български университет е насочена към промотиране на изкуствата и обучение на младите хора в артистичната област. Галерия "УниАрт" се стреми да разширява и диверсифицира своята публика, като включи и най-малките в нея. Школата цели да стимулира визуалната грамотност у отделните деца и да задвижи тяхната креативност. В детския поглед, претворен в рисунки и колажи, многобройните портрети, пластики и жанрови сцени от колекцията на "УниАрт" оживяха по нов начин. Малките участници имаха шанса да попаднат в интересна среда, която е едновременно галерийна и университетска, това е уникалното тук.“ – сподели д-р Васил Марков, координатор на галерията.

Идеята за школата е на проф. Ирина Генова, която преподава история на изкуството в НБУ и ръководи изследователската работа в "УниАрт". В рамките на проекта децата се запознаха с творбите от колекцията под формата на интерактивна разходка, като по този начин добиха навици и увереност да гледат картини и да говорят за тях; получиха базови познания по отношение на рисунка, композиция и колорит. Същевременно децата се научиха да разграничават основните жанрове в живописта и водещите исторически епохи (Ренесанс, Барок, Просвещение). За сбирките се използваше и допълнителен визуален материал, а като цяло се наблегна на образователния и игровия момент.

Заниманията се водеха от студенти по Изкуствознание и артмениджмънт в НБУ, а особено внимание бе отделено на детската рисунка. С помощта на своите аниматори децата дадоха собствена интерпретация на изложените в галерията картини.

В края на месец септември ще се проведе изложба с направените от децата рисунки. На нея те ще получат и грамоти за успешно премината школа в галерията на НБУ. 

Работата по програми с деца и социални групи е неделима част от дейността на много съвременни галерии и музеи. Инициативата на "УниАрт" обаче се отличава с интегрирането на участниците в университетска среда и по-широк образователен процес. Галерията на НБУ възнамерява да продължи тази инициатива в дългосрочен план.

Автор:
Иван Попов
Публикация:
19.09.2012 г. 16:02
Посетено:
2771
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15408-detsa-se-uchat-ot-petvekovni-kartini-v-galeriyata-na-nbu