След-и

XIII Пленер за съвременно изкуство "Ломея"

Художници от България, Канада, Великобритания, Швеция и Швейцария се вдъхновиха от красотата на Поломието

XIII Пленер за съвременно изкуство "Ломея"
Семантрониус ангеликус – част от пърформънса „Ломея” на Иван Иванов-Йоаний от Русе


При все че не е достатъчно популяризиран, Националният природен парк „Русенски Лом” е едно от най-красивите и все още чисти и (все още незаграбени и незастроени от алчните ни управници) места у нас. Биологичното му разнообразие е наистина впечатляващо, а средновековните скални църкви и манастири с неповторимите им фрески икони - през последните десетина години го направиха още по-привлекателен като туристическа дестинация за много гости от страната и чужбина. От 2000 година Дружеството на СБХ в крайдунавската столица е инициатор на международен симпозиум - Пленер за съвременно изкуство, носещ името „Ломея”.

Новото, 13-то издание „Ломея 2012” (25 август – 2 септември), организирано с помощта на СБХ и Дирекцията на парк „Русенски Лом” с куратор младата и много енергична Пенка Минчева от Швеция, (тя замести досегашният куратор, заместник председателят на СБХ Димитър Грозданов), бе под мотото „Стремежи и природа”. Може да се каже, че наистина беше вдъхновено от природните процеси, наблюдавани при водата, птиците, вятъра и растенията (тук има много редки и защитени видове!), съотнесени към визуалните аспекти на изкуството и неговите съвременни тенденции. Без съмнение, това привлекателно мото даде възможност чрез индивидуалния поглед на всеки от участващите творци (твърде различни като естетика и светоусещане) да се разгледа многообразието и красотата на този забележителен и не много познат кът от България.

Група от 15 автори от областите: живопис, графика, скулптура, пърформънс и видео инсталации показаха творбите си на изложба в живописното курортно русенско село Писанец. Тринадесетото издание на симпозиума за съвременно изкуство „Ломея” приключи с голяма експозиция в една от залите на Русенската художествена галерия, която бе открита на 2 август.
      
Природните дадености на парка и Поломието вдъхновиха творческите търсения на българите Виргиния Пенчева-Джина, Димитър Грозданов, Гриша Кубратов, Иван Иванов-Йоаний, Иван Стоянов, Мартина Караиванова, Пенка Минчева, Пламен Кирилов, Румен Михов-Попа и Христина Бобокова. Те твориха в компанията на Алън Смит (Великобритания), Андрю Уеб и Кейтлин Уеб - Елис (Канада - Великобритания), Джон Мартин (Великобритания), Камила Ву (Швеция), Пино - Макс Вегмюлер (Швейцария), Франц Гратвол (Швейцария).

Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
06.09.2012 г. 19:39
Етикети:
Посетено:
2397
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15350-xiii-plener-za-savremenno-izkustvo-lomeya