След-и

Звезди на световната оперна сцена гостуват в Сливен

Татяна Шиварова и Франческо Аникини пяха под Сините скали

В зала „Сирак Скитник” сливенци се насладиха на таланта на Татяна Шиварова и на многообещаващия й ученик, италианеца Франческо Аникини. Шиварова бе съпроводена от съпруга си, пианиста и диригент Марцио Фуллин, който участва винаги в съвместните творчески изяви при всяко връщане на певицата в родния й град. Неотдавна, по повод юбилея на маестро Методий Григоров - неин учител и „откривател” на гласа й, Таня взе участие в „оперната гала”, наред с други изтъкнати оперни прими (Eлена Баръмова, Д. Дякова, Василена Ченова, Деница Стоянова), по повод и откриването на националните тържества „Сливенски огньове”.

На културното събитие сега, организирано от ръководствата на община Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович” (директор Даниела Ненчева) и Симфоничен оркестър „Сливен” (директор Даниела Дякова), присъстваха бащата и сестрата на изпълнителката, членове на ръководството на общината и областта - в лицето на областния управител Марин Кавръков, творци, ценители на жанра, много граждани.

Концертната проява бе водена от актьора Ивайло Абаджимаринов, който представи творческия път на Т. Шиварова, акцентирайки на родолюбивото й чувство и желанието да впише за пореден път и Сливен сред сцените с международни участия на гостите. Певицата осъществява професионалните си ангажименти главно в големите европейски столици и Италия, където живее (гр. Милано). В „Ла Скала” е специализирала.

В разговор Шиварова сподели радостта и удовлетворението си да пее отново пред сливенските ценители, като особено е доволна от първите успешни професионални стъпки на своя ученик Франческо Аникини. Би желала ценителите да се докоснат до гласа му и в други градове на България при „настоящия гастрол”. През 2009 година тя положи основите на своя школа за обучение на оперни дарования, сред които в „майсторския й клас” се откроява талантът на младия италианец.

Гостите представиха в своя интерпретация известни арии, дуети из опери на италиански, испански и френски композитори, както и романси. Татяна Шиварова предостави възможността за откриване на концертната изява на своя ученик. Прекрасният глас на Франческо Аникини му донесе в Сливен многобройните аплаузи на присъстващите. В негово изпълнение те чуха „сарсуела”, типичен испански жанр, из „Ла табернера дел пуерто” („Гостилница на пристанището”) от Пабло Сорозобал, арията на Роберто из първата опера на Джакомо Пучини „Феите” и ария на Васко да Гама (опера „Африканката” от Джакомо Майербер), както и неаполитанската песен „Кажете го Вие!”

Драматичният контекст и доброто партниране между двамата изпълнители проличаха в дуетa на Шиварова и ученика й (операта „Манон Леско” от Джакомо Пучини, дует на Манон и Де Грийо).

На сливенска сцена Татяна Шиварова показа прекрасно творческо присъствие в арии из творби на Джоакино Росини и Джакомо Пучини. За пореден път тя потвърди пред своите съграждани възможностите си в „молитвата на Памира” из операта „Обсадата на Коринт” от Росини, в дуета с младия си колега, както и в арията на Манон из четвърто действие на операта „Манон Леско” от Дж. Пучини. Запомнящо се бе изпълнението й и на „Салве Реджина” (посветено на света Дева Мария) от Дж. Пучини и на арията, представяща участта на Сантуца в операта „Селска чест” от Пиетро Маскани.

Сливенци оцениха и прочувственото изпълнение на пиано от Марцио Фуллин - в прeлюда из операта „Макбет” от Джузепе Верди. Гостите бяха многократно връщани за поклон под аплодисментите на почитателите на оперното изкуство.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
29.08.2012 г. 17:45
Етикети:
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15313-zvezdi-na-svetovnata-operna-stsena-gostuvat-v-sliven