След-и

Традициите и културата на каракачаните, представени в Сливен

Национален събор в местността Карандила

За двадесет и първи път каракачаните – етнос с древни корени и потомци на някогашните пастири-номади, показват в местността Карандила (25 и 26 август) в Сливенския балкан елементи от своя бит и фолклорно богатство. Съборът в последните събота и неделя от август закономерно се превръща в събитие, сбрало с порива към народното им изкуство много гости от Сливен и околността, представители на дружествата от страната, посетители и танцови колективи от чужбина (главно  Гърция). Организатор и тази година е  Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, клон Сливен (председател  Коста Балездров). 
            
Впечатляват замисълът и поканите към интересни участници, като например включване на над 20 бивши танцьори след основните състави - като „подгряващи” на огромното каракачанско хоро, на което се хващат всички присъстващи като включили се в едно всенародно веселие. Събитието е повод за събиране на близки и родове, и на ценители на културата им, които затвърждават единението си сред сиртаки, песни и веселие. Действително всяка година „голямата поляна” на Карандила привлича жадните за общуване и познание хора: с пъстротата на облеклата, грейнали лица на участниците и красивите усмивки на каракачанските девойки, с особеностите на „каракачанския стан”. Организаторите отправиха покана към притежателите на носии да ги облекат в празничните дни.
             
В празничната програма на културното събитие в горещия август на 2012 година не бе пренебрегната и изявата на спортните умения на младите хора, с която започна съборът, включила в събота футболен турнир на стадиона в сливенския квартал „Речица”. Негови организатори са ОС на БФС и ФКПДК – Сливен. Там силите си на футболния терен показаха регионалните каракачански дружества. Вечерта в комплекс „Аглика” на Сливенските минерални бани желаещите имаха възможност да се насладят на каракачанското веселие (гленди) и да се запознаят с изкуството на Аристос Константину в специалната „гръцка програма”, както и с гласовете на Димитрис Хатзиплис и Хрисоваландо Брозу. Ценителите се докоснаха до оригиналния каракачански фолклор чрез песенните и танцови изпълнения.
                
В неделя, в местността „Карандила” над Сливен, участниците в „официалната програма” бяха благословени с водосвет от Н. Високопреосвещенство, Сливенския митрополит Йоаникий. Тук, през втория ден на националния събор на каракачаните, творчеството  си в песните и танца представят фолклорни изпълнители и състави от региона, страната и от чужбина: Сливен, Котел, Карлово, квартал „Речица”, от гръцките селища Комотини и Александруполи.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.08.2012 г. 14:44
Посетено:
1810
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15301-traditsiite-i-kulturata-na-karakachanite-predstaveni-v-sliven