След-и

Поет и цигулар с титлата "Почетен селянин" на "Мистериите на Хухла"

Петър Василев и Недим Налбантоглу получиха статуетка "Цървулът и земното кълбо"

Поет и цигулар с титлата "Почетен селянин" на "Мистериите на Хухла"


„Мистериите на Хухла“ тази година излъчиха не един, а цели двама творци с титлата „Почетен селянин“, при това от различни държави. Късно снощи на връх Свети Илия над глобалното родопско село статуетка „Цървулът и земното кълбо” получиха виртуозният турски цигулар Недим Налбантоглу и поетът от Хухла Петър Василев. Преди да вземе наградата авторът на „Две праскови посях и две череши” (песента, която всеки българин знае, по стихотворението му „Наследство“) изрецитира няколко свои творби, включени в последната му книга „Българска орис“, поезия и спомени, публикувана от ИК „Родопи“. А Недим пак остави без дъх публиката, с чудодейните звуци, които сътвори с вълшебната си цигулка.

Рекордните температури не успяха да спрат почитателите на самобитния културен фест. Над 1 000 българи, гърци и турци изкачиха снощи Илинденя, за да „мистерясват“ до ранни зори на върха, от който се виждат като на длан 3 земи – Българско, Гръцко и Турско. И тази година на селския амфитеатър, до тракийското светилище, край възстановения параклис „Свети Пророк Илия”, всеки можеше да „консумира“ насита от пиршеството на духа.

А то започна още от низината - в 16 часа край Водопадчето-светилище на Хармищанското дере, до вековните чинари край река Арда. Започна с три китари, една цигулка и поезията на Татяна Йотова в песен.

В 19 часа гостите на „Мистериите на Хухла 2012“ не само разбраха, а и видяха с очите си, че и в България се ражда чудното цвете – орхидея. В читалището в центъра на селото холандският фонд „Новото тракийско злато” подреди изложбата „Орхидеите в Ивайловградско”.

След като заситиха очите с красивите цветове гостите потеглиха към връх Свети Илия, за да се наситят и на красиви и прочувствени изпълнения. Слънчевите лъчи докоснаха за последно Илинденя минути преди там да прозвучи за първи път химна на Хухла. Да, едно българско село, което отдавна е глобално известно, вече си има собствен химн – сътворен и изпълнен от дует „Христови” – акордеон и вокал. След това гостите „опитаха“ от сочния хумор на вестник „Каунъ”, разчувстваха се от изпълненията на женска фолклорна група от село Свирачи и фолклорна група от клуб „Тракия” в Ивайловград. Малки и големи наскачаха на сцената и пяха заедно с първия БГ талант Богдана Петрова.

Апогеят на нощта сътвориха кралят на акордеона Нешко Нешев, световният цигулар Недим Налбантоглу и жената-глас Ивелина Балчева. Те изпълниха специално композираната от Нешко за празника мелодия по текст на Иван Бунков - „Летни дъжд над Хухла“. А след това Ивелина и музиканти показаха защо са световно признати – омаяха с глас и свирня дори и птиците, а цялата публика залюля кръшни хора.

Да пребъдат „Мистериите“ и след Иван Бунков (писателят и издател на вестник „Нов живот“ е инициатор и организатор на този празник на духа), пожелаха изпълнители и гости на самобитния фест.

„Мистериите“ още веднъж доказаха, че за културата няма граници!



Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
15.07.2012 г. 14:35
Посетено:
1381
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15190-poet-i-tsigular-s-titlata-pocheten-selyanin-na-misteriite-na-huhla