След-и

Мостовете на научното и културното общуване на Сливен с Тараклия и Мелитопол

Поставиха се основите на сътрудничеството в областта на науката, културата и икономиката

С посещението на делегация от представители на община Сливен, водени от зам.-кмета по образование и култура Иван Славов, стана осъществима идеята за „побратимяване” - в различните сфери на живота - с посочените градове от Молдова и Украйна. В състава на делегацията личат имената на общински съветници, кметове на населени места и на управителя на Търговско-промишлената палата в града под Сините скали. Чрез начинанието, подготвено в продължение на месеци и замислено по инициатива на Общинския съвет, се поставиха основите за бъдещо единодействие в икономическия, социалния и културния живот на селища и институции от България (Сливен) и сродни от Украйна и Молдова. Неоценима бе ролята на Комисията по международно сътрудничество в ОС, на някои нейни членове (Деян Дечев и Иван Иванов) и на неправителствени организации за реализиране на замисъла.
                 
Целите на посещението се свързват с намерение за дългосрочно сътрудничество в областта на науката, културата и икономиката, като тяхното разширяване в бъдеще е насочено „за превръщане на Сливен в център на българската диаспора.” На пресконференция пред журналисти те бяха представени от зам.-кмета Славов и С. Келеведжиева, общинска съветничка, с намерението за търсене на съдействие от българските държавни институции „за включване на Сливен в програма „Черно море”: „Идеите ни са Югоизточният регион в България и българската диаспора в Молдова и Украйна да работят заедно по трансграничната оперативна програма „Черно море”.
              
По време на гостуването са сключени договори с различни институции, както и осъществени срещи и покани за двустранно творческо участие в различни форуми и начинания на хора из научните, стопанските и културните среди на Молдова, Тараклия и българския град-партньор. Предвижда се участие на деца от Тараклия в Международния детски танцов фолклорен фестивал „Приятелство без граници”, провеждащ се ежегодно в Сливен, каквато покана е отправена от ръководителя на делегацията. От него на пресконференцията бяха споделени вълнуващи моменти от срещите с хора, съхранили българското си самосъзнание.
                 
Скъпо достояние на сърцето остава у гостувалите посещението в Тараклийския държавен педагогически университет и срещите с представители на Дружеството на българите в Тараклия, с кмета на града и този на Мелитопол, с изкуството на тамошните творци и членовете на Мелитополското дружество за българска култура „Балкан” (предс. доц. Пачев). След срещата на сливенските общински съветници с ректора на Мелитополски държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки” е подписан, по предложение на гостите, договор между Регионалния исторически музей в Сливен с ВУЗ-а в Украйна, както и с Техническия  университет.
              
Гостоприемните хора от мелитополските села Гирсовка и Ботьово, както и кметове на селища в Тараклийския район, са приели включените в групата ръководители на села от Сливенско.  
               
От гостуващата делегация е проведена среща с кмета на Болград и осъществен дарителски жест от община Сливен в размер на 5000 лв. за възстановяване на унищожения след пожар централен купол на църквата „Св. Преображение”.
              
Деятели на стопанския живот са поканени на събора през август в местността „Агликина поляна”, където ще се запознаят с традициите, българския фолклор и историческото ни наследство. Групата от Сливен е осъществила срещи с екипи на Търговско-промишлената палата в Мелитопол и Тараклия.
           
Предстои гостуване на представители от тези градове в града под Сините скали, с което ще бъдат затвърдени мостовете на сътрудничеството и разработена програма за практически действия по развитието му във времето.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.07.2012 г. 00:43
Посетено:
1522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15174-mostovete-na-nauchnoto-i-kulturnoto-obshtuvane-na-sliven-s-tarakliya-i-melitopol