След-и

Фотоизложба "Истории от Израел" в Сливен

Фотографията като "пътуване през душата на една нация"

След експонираните произведения на Аня Кац и Селма Тодорова през 2011 година в Художествена галерия „Димитър Добрович”, сега сливенският културен институт осъществява (чрез добрите си творчески връзки) втора изява, съвместно с Посолството на Израел в Република България. Интересен е замисълът и подходът на израелските автори в настоящата изложба, организирана за пръв път именно в Сливен: да представят битието на обикновения човек и на страната си чрез средствата, ракурсите и „всевиждащото око” на обектива. В случая той е „разказвачът на истории” - с фотографското изкуство.

При откриването в Сливенската художествена галерия бе подчертана възможността на зрителя „за пътуване през душата на една нация” - чрез магията на фотографията.  На събитието в града под Сините камъни бе извънредният и пълномощен посланик на Израел у нас, Н.Пр. Шаул Камиса Раз, който има среща с кмета на Сливен Кольо Милев. На изложбата присъстваха съпругата на г-н посланика на Израел - Арца Камиса Раз, ръководители на областта и града в лицето на областния управител Марин Кавръков и кметът на Сливен, живеещи тук, в Бургас, Стара Загора и Ямбол представители на еврейската общност, творци, почитатели на изкуството.

Организиран в 2003 година като цикъл от журналистически изложби “Local Testimony”, „прегледът” постепенно се превръща в значимо явление в културния живот на Израел - с времетраене през цялата година.  Тук са вклюючени и фотоснимките от настоящата изложба „Истории от Израел”, гостуваща в града под Сините скали. Критериите за участие са високи, като прецизността на подбора е водеща в организацията на събитието. Видни майстори на обектива от Израел и региона всяка година предоставят за участие многобройните си снимки (над 10 х.), които се подбират от специално жури и с участието на главните редактори на списанията.

Успехите на майсторите в жанра за предходната година, чрез подбраните триста снимки, представят своеобразната „фотографска ретроспектива” на лица, сюжети и ситуации из различните сфери на живота,  изкуството, общестото, спорта и др. Представените на изложбата „Истории от Израел” фотоси акцентират върху изразителността и въздействието на уловените „образи”, на психологическия момент, на хората от страната и природата й.

Утвърдени фоторепортери и „майстори на документа”, както смятат организаторите на изложбата, „поради естеството на тяхната професия, са силно чувствителни към пулса и същността на Израел”. Те представят чрез своя поглед едно бягство от типологията на лицата, образите и случките, търсейки по-различния подход при сътворяването на историите. 

Действително фотосите разкриват оригиналния възглед за живота и ситуацията на авторите-фоторепортери, чрез който те се мъчат да обозрят и възприемат „цялостта”, като често същността на нещата се представя чрез един по-страничен и отстранен поглед. От своеобразния фотографски пъзел се сглобява представата за Израел като сложно дихание - със своите корени, историко-културни пластове, лица и природа.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
28.06.2012 г. 18:26
Етикети:
фотографифотоизложбафото
фотоизложба в Сливен
израелски фотографи
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15115-fotoizlozhba-istorii-ot-izrael-v-sliven