След-и

За премиерата на дебютните книги на Калин Василев и Калин Петров

Победителите от VI национален литературен конкурс на "Хермес" - с първа книга

За премиерата на дебютните книги на Калин Василев и Калин Петров
От ляво на дясно: Младен Влашки, Калин Петров и Калин Василев


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 юни в книжарница "Централ" в Пловдив се състоя премиерата на дебютните книги на победителите от VI национален литературен конкурс на издателство "Хермес" - Калин Василев в категория "Проза" и Калин Петров - категория "Поезия".

Младен Влашки - преподавател по литература в Пловдивския университет и водещ на литературни предавания, както и Валентин Георгиев - директор на "Хермес", представиха сборника с разкази на Калин Василев - "Опити за любов и щастие" и стихосбирката на Калин Петров "Фантазматофилия". Премиерата уважиха около 50 души, част от които взеха автографи от авторите.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Калин Василев е роден през 1985 г. в Кюстендил. Печели конкурса "Романът на бъдещето", част от кампанията "Голямото четене" на БНТ, второ място на конкурса за кратка проза на LiterNet и eRunsMagazine (2008), първо място за кратка проза на списание "Едно" (2007), награден е и от Travel.bg за пътеписите "Момичето от Оушън" (2008) и Manhattan, NY (2010). Номиниран е в категория "Проза" на IV Национален литературен конкурс на издателство "Хермес" (2010), а през 2012 г., когато е VI Национален литературен конкурс, го печели в същата категория. Получава почетния медал на Югозападния университет "Неофит Рилски" за високи резултати в литературата. В продължение на две години работи като репортер и водещ в "Дарик радио". Негови текстове са включени в „Алманах на българските писатели и творци 2012г.". Магистър по право.


Калин Петров е роден през 1986 г. във Варна. Завършил е Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ в Сливен. Студент е в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Има публикации във вестник „Новият пулс“, списанията „Родна реч“, „Пламък“, „Панорама“, в сайтовете „Кръстопът“, „Public Republic”, „Литературен клуб“ и други. Печелил е редица литературни конкурси. Сред последните са: конкурса за превод от новогръцки език, организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2008) и Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2010).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ОПИТИТЕ ЗА ЛЮБОВ И ЩАСТИЕ

С героите на Калин Василев може да пътувате до ягодовите полета на Англия, да отпивате кафе в големи чаши и да преглъщате бавно и сънено от безплатната закуска на хотела в Манхатън. Да въртите бизнес с рози и да преспите в неизмазана къща в Кито, Еквадор, да къркате с босненци в общежитие в Любляна, където внезапно може да ви втресе от носталгия. Героите са пъстър букет от най-екзотични цветя на човечеството: барман, който заспива на странни места, след като се напие, доставчик на хляб, който става двойник на мутра. Има и юрист, който иска да помогне на хора дори когато законът му пречи, студенти авантюристи, тръгнали на бригада в чужбина. Ако има нещо, което ги обединява, то е, че гонят мечтите си и непрекъснато пътуват, за да открият любовта и щастието си. Авторът има усет към остро сюжетните ситуации и улавя колизиите на съвремието, като разказва историите си с вихрено въображение и свежо чувство за хумор.




√ Разкази от сборника с разкази на Калин Василев може да прочетете на свободен достъп в списание LiterNet:
. Стюардесата е тъжна
. Белотаджиите

√ Книгите на младите автори може да закупите от книжарница "Книгосвят":
. Опити за любов и щастие от Калин Василев
. Фантазматофилия от Калин Петров



Автор:
Организаторите
Публикация:
16.06.2012 г. 17:58
Етикети:
сборник с разказиХермеспремиера в ПловдивКалин Василев
Калин Петров
Фантазматофилия
млади разказвачи
Опити за любов и щастие
Посетено:
1966
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/15009-za-premierata-na-debyutnite-knigi-na-kalin-vasilev-i-kalin-petrov