След-и

Европейска театрална работилница в Русе

Русе - кандидат за Европейска столица на културата през 2019

Европейска театрална работилница в Русе
Сцена от „Пирам и Тисба” по „Сън в лятна нощ” от Шекспир, постановка на Театър „Одеон”, Букурещ


От 12 до 15 юни в дунавската ни столица се проведе първата у нас Европейска театрална работилница. С подкрепата на  културните министерства на Румъния и България и областните управи на градовете-съседи Русе и Гюргево се проведоха няколко творчески срещи, изнесоха се и 5 премиерни спектакли. Театралните директори на Русе – Орлин Дяков (драматург), Гюргево - Мирча М. Йонеску (драматург), Театър „София” Ириней Константинов (актьор), Театър „Одеон”, Букурещ - Дорина Лазар (актриса), Театър „Хайделберг”, Германия (Холгер Шулце) набелязаха редица  оригинални и конкретни идеи за съвместни продукции между творци от България, Румъния и Германия, с които театрален Русе си сътрудничи отдавна. Бяха предложени няколко интересни идеи като: седмица на българската драматургия и театър в Театър „Одеон” (една от елитните сцени в румънската столица) по случай 24 май, през 2013 г., съвместен театрален проект с актьори от трите страни, посветен на италианската Комедия дел арте през 2013 г., участие на театрите „Сава Огнянов” от Русе и Театър „София” в международния Дунавски театрален фестивал в Румъния през септември т.г., и други, като размяна на постановъчни екипи, гостувания, творчески срещи, премиери на книги за театъра.
         
Първата съвместна проява беше постановката на комедията на Йон Лука Караджале „Господин Леонида срещу реакцията”. Този много актуален за нас днес, майсторски написан фарс на класика на румънския театър, беше реализиран по повод 160-годишнината от рождението му, от два екипа – на Русе и Гюргево с български и румънски режисьори и артисти. Първата премиера се състоя в рамките на Работилницата в Русе, след което ще бъде представена на сцената на Театър „Тудор Виану” в Гюргево и на фестивали в Галац, Къмпина и Виена.
         
При изключителен интерес от страна на русенската културна публика преминаха и фестивалните спектакли. Театър „София” показа новата си постановка на Шилеровата трагедия „Коварство и любов” (реж. Стайко Мурджев) с участието на звездите на българския театър Калин Врачански, Лилия Маравиля и Ириней Константинов, домакините представиха „Господарката” (композиция на Орлин Дяков по разкази на Чехов), Театър „Одеон” гостува с едно от най-силните си и „експортни” представления (досега гостувало на 17 фестивала!), „Пирам и Тисба” по мотиви от „Сън в лятна нощ” на Шекспир (пост. Ал. Дабижа).

Тази първа по рода си у нас Европейска театрална работилница градът на Канети ще включи в кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2019.


Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
15.06.2012 г. 14:59
Посетено:
1526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14990-evropeyska-teatralna-rabotilnitsa-v-ruse