След-и

XX Международен театрален фестивал "Варненско лято" приключи

Над 10 хиляди зрители станаха свидетели на 50 събития в дванайсетте фестивални дни

12 юни бе последният ден на 20-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Юбилейното му издание доказа, че за двете десетилетия на своето съществуване фестивалът е изградил вярна публика и отново над 10 хиляди зрители са посетили наситената му програма.

XX Международен театрален фестивал „Варненско лято“ 2012 мина под знака на юбилеите и кръглите цифри. Сред 50-те събития на фестивалната програма, 8 бяха международните заглавия. Българската публика за първи път имаше възможността да види едни от новаторите на световния съвременен театър като Джонатан Бъроуз и Матео Фарджион от Обединеното кралство с „Лекция за пет пари“ и „Пиеса за кравата“, както и изтънчения хореограф от Германия Раймунд Хог с поетичното соло за изключителния Емануел Егермонт „Един следобед“. За първи път в България гостува и театърът, основан от гения на модерната драма Аугуст Стриндберг - „Интима“ с мултимедийния моноспектакъл „Госпожица Юлия“ на звездата на шведския театър и кино Анна Петерсон. За първи път в рамките на фестивала българска публика имаше шанса да види и един от водещите немскоезични театри – националния театър на Австрия - „Бургтеатър“. Тя отново попадна под въздействието на магията на театъра на Силвиу Пуркарете от Румъния, запозна се с постановка на Явор Гърдев от Русия, преживя  зашеметяващ музикален спектакъл на „Карбидо“ от Полша, който обиколи цял свят с уникален инструмент – интерактивна маса. Ексклузивно във Варна бе представен проектът на Лондонския Кралски национален театър NTLive за сателитно излъчване на постановки от неговия репертоар в кино салони от цял свят с чудовищния театрален хит на режисьора Дани Бойл „Франкенщайн“.

Организаторите благодарят на своите партньори от Британски съвет – България, Австрийско посолство в София, Полски културен институт в София и Гьоте-институт в София, с чиято подкрепа бе реализирана международната програма на тазгодишното издание. С подкрепата на Столична община шест от нейните  заглавия бяха представени и в столицата в рамките на Световен театър в София.

Осем бяха и представленията от българската селекция, подбрана от театроведа Венета Дойчева, които представиха на публиката отбрани постижения на българската сцена и любими на зрителите театрални звезди.

Специализирана програма „Шоукейс“, организирана  в партньорство с Арт Офис, също отбеляза своя 5-годишен юбилей. На нея бяха показани едни от най-успешните в национален и международен мащаб български мобилни постановки от последните години. Гости на програма Шоукейс бяха театрални специалисти, критици и практици от Германия, Полша, САЩ, Сърбия и  Южна Корея. Те се включиха в международната конференция „Срещу какво се бунтува съвременният театър?“. Фестивалът бе домакин още на 3 кръгли маси, изложби и творчески ателиета.   

В предпоследния ден на МТФ „Варненско лято“ председателят на Общински съвет Варна Николай Апостолов връчи Плакет на Председателя на Общински съвет Варна на артистичния директор Цветана Манева и на неговия изпълнителен директор Николай Йорданов за заслугите им в създаването на фестивалната традиция. От името на Общински съвет Варна и от свое име той изрази благодарност и към Ириней Константинов – председател на БАТ, към фестивалния екип и всички, които заедно създават театралния празник.

Селекционер на 21-то издание на Международен театрален фестивал „Варненско лято“ ще бъде театроведът Явор Койнаков, избран от Общо събрание на членовете на Българска асоциация за театър.

Фондация „Международен театрален фестивал „Варненско лято“ изказва своите специални благодарности към съорганизаторите на фестивала -  Министерство на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Юбилейното издание стана възможно с изключителната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Обединена българска банка, Холдинг „Св. св. Константин и Елена“, както и на домакините във Варна Театрално-музикален продуцентски център, Държавен куклен театър, Градската художествена галерия, Галерия „Графит” и Фестивалния и конгресен център - Варна. Организаторите благодарят още на институционалните си партньори Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Национален фонд „Култура“, Съюз на артистите в България, както и на новите си партньори от фестивала за независимо американско кино SO Independent и Културна фондация А25. Организаторите на фестивала благодарят още и на множеството си медийни партньори и сътрудници.Автор: Културна фондация "А25"
13.06.2012 г. 14:26
Посетено: 1095
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14977-xx-mezhdunaroden-teatralen-festival-varnensko-lyato-priklyuchi