След-и

Европейската нощ на музеите и галериите в Стара Загора

Стотици старозагорци и гости на града се включиха в Нощта на музеите и галериите

Европейската нощ на музеите и галериите в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Европейската нощ на музеите и галериите в Стара Загора
отведе рекорден брой посетители до изложбените зали и експозициите, включени в програмата на общината. От девет вечерта до два сутринта на 19-ти срещу 20-ти май те имаха възможност да посетят Старозагорската художествена галерия, Регионалния исторически музей, галерия "Артплощад", Къща музей „Градски бит ХІХ век", Култов комплекс „Ески джамия" - „Музей на религиите", Къща музей “Гео Милев”.

Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова откри изложбата „Деца рисуват" в Къща музей „Гео Милев" от пленера по живопис “Между Небето и Земята" на Общински детски център. Там по-късно се проведе поетичен маратон с участието на поетите Таньо Клисуров, Иван Груев, Кольо Александров, Тильо Тилев.

В Художествената галерия зам.-кметът присъства на откриването на изложба на Никола Хаджитанев с илюстрации по „Рубайят" на Омар Хайям, експонирана в малката зала на галерията.

Малко преди това в галерия "АРТплощад" Иванка Сотирова участва в откриването на живописната изложба на Джао Жианфей (Китай), озаглавена HOMING BIRDS - inspired by SUSHI'poetry (red cliffs).

Музейната нощ започна с връчване на дарителски свидетелства и откриване на веществено-документална изложба „105 години Археологическо дружество „Августа Траяна" в Стара Загора" в Регионалния исторически музей. Посетителите имаха възможност да видят гостуващата изложба на Регионален етнографски музей Пловдив „Бързо, точно, срочно", която проследява историята и развитието на съобщенията от древността до наши дни. С кафене на открито и музикални изпълнения на трио „Реверанс" на Античната улица старозагорци и гостите на града имаха възможност да общуват свободно и да се наслаждават на атмосферата в музея.

Култовият комплекс „Музей на религиите" отново отвори вратите за желаещите да видят изложбата „Архивите на планетата" на Албер Кан.

В къщата музей „Градски бит ХІХ век" посетителите видяха освен постоянната експозиция и гостуващата веществена изложба „Шуменката - модерна и красива през ХХ век" на Регионален исторически музей Шумен.

Автор:
Организаторите
Публикация:
21.05.2012 г. 14:34
Посетено:
1790
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14795-evropeyskata-nosht-na-muzeite-i-galeriite-v-stara-zagora