След-и

3618 души посетиха Военноморския музей в "Нощта на музеите"

Тази година Военноморският музей във Варна се включи за първи път в инициативата

3618 души посетиха Военноморския музей в "Нощта на музеите"


Тази година Военноморският музей във Варна се включи за първи път в инициативата, само месец след като отново отвори врати за посетители.

Залите на музея трудно побираха стотиците желаещи да разгледат новата експозиция и да се включат в предварително подготвената програма за нощта.

Най-сръчните от тях премериха сили с моряците от Сдружение „Клуб миноносец Дръзки” в училището за морски възли и в мятането на хвъргало.

В карнавала „Морска приказка”, предназначен за най-малките, се включиха близо 90 деца, преобразени като морски герои. Сред участниците на възраст от 5 до 14 години имаше морски кончета, октоподи, медузи, моряци и морячки, и дори цяло морско дъно.

След дълго обсъждане, журито все пак успя да определи победителите, а през това време, балет „Мелади” представиха своя „Моряшки танц”. Награди и дипломи зарадваха всички участници, благодарение на сдружение „Национален морски музей” и АКВА 707.

Изцяло в своя дух и тематика, в музея изненадахме любителите на военната техника, като запалихме двигателя на военен камион ЗИС – 5, от периода на Втората световна война, мълчал близо 50 години. Това стана възможно благодарение на двуседмичния труд на Димитър Станев, който приложи своите подробни познания по двигателя на нашия експонат. За първи път влезе в действие и прожектор от бреговата артилерия, който освети нощното небе в двора на музея.
Много от посетителите бяха дошли специално за прожекцията на филма „Обратен курс няма”, разказващ за гибелта на кораба "Струма", участник в спасяването на евреите по време на Втората световна война. Филмът бе излъчен по повод 70-годишнината от това историческо събитие, а негови автори са варненските журналисти Атанас Панайотов, Бистра Варнева и Матей Тодоров.

В организирането на „Нощта на музеите” се включиха и доброволци от ГПЧЕ „Йоан Екзарх” и IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри”, които взеха ролята на информатори в музея, макар и за няколко часа.


Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
20.05.2012 г. 17:52
Посетено:
1368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14785-3618-dushi-posetiha-voennomorskiya-muzey-v-noshtta-na-muzeite