След-и

Майсторите от ЗМНХЗ гостуват в Русенската галерия

Изложба по случай 45-годишнината на сдружението

Майсторите от ЗМНХЗ  гостуват в Русенската галерия


Пътуващата изложба „45 години Задруга на майсторите на народни и художествени занаяти” бе открита точно на 6 май в Русенската художествена галерия.
От 5 до 19 април изложбата на ЗМНХЗ бе представена в сградата на Областна администрация – Пловдив. Майстори от Пловдив, София, Русе, Казанлък, Хасково, Асеновград и други градове се включиха в инициативата, която придоби национален характер. Идеята на организаторите е изложбата да обиколи градовете и да бъде достъпна за повече хора. Експозицията гостува в града до 20 май.

Директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Ирена Петрова поздрави празнуващите майстори и им пожела да съхранят българските традиции, а творбите им да докоснат повече млади. Ангел Митрофанов - председател на Задругата на майсторите в Русе, честити на колегите си двойния празник и в краткото си слово подчерта, че те са хората, които оставят ярка следа, работейки дори в условията на икономическа криза. Изложбите да станат форум за изява и да напомняме за себе си, бе пожеланието на Митрофанов.

Богата експозиция от сребърни бижута, шалове с плъст, кукли с народни носии, ножове, предмети, изработени от кожа, и икони привлече вниманието на посетителите. Най-много ценители се събраха край витрината с ръчно изработени накити, украсени с тюркоаз, перли, малахит.


 


Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
07.05.2012 г. 15:46
Посетено:
1476
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14684-maystorite-ot-zmnhz-gostuvat-v-rusenskata-galeriya