След-и

Честване на 136 години от Априлската епопея и подвига на Стоил войвода

Възпоменателни събития в Сливенска област

Славните събития на саможертвата за народната свобода в 1876 година в Сливенския регион ще бъдат отбелязани с  програма от възпоменателни дейности, организирани от фондация „Стоил войвода” и ръководствата на общините Сливен, Котел, Твърдица и Нова Загора. Поканени са за участие гражданите и гостите от селищата в този край.  

Проявите са под патронажа на областния управител на област Сливен, Марин Кавръков и сливат всенародното преклонение пред делото и паметта на въстаниците и един от водачите на чета, ярък участник в Априлската епопея в Сливенския революционен окръг – Стоил войвода (Стоил Иванов Вучков).

Те ще продължат няколко дни в най-будните селища на региона - в Котелския и Твърдишкия край, където населението и въстаниците дават свидни жертви в дните на съпротива срещу османското робство, и се изразяват със знаците на преклонението и почитта пред героизма.

Започват на 5 май 2012 година с поставяне на цветя пред лобните места на въстаналите българи от селата в Котелския балкан Жеравна и Нейково. Община Котел организира тържества с представяне на фолклорна програма и заря по повод на възпоменателните събития.

В последвалите дни на май 2012 година те ще бъдат отбелязани и от общините Твърдица и Нова Загора. На 12 май т.г. твърдичани ще се преклонят пред подвига  на Стоил войвода и момците му в с. Близнец  - с поставяне на венци на мястото на героичната му смърт. Предвидени са също участия на фолклорни колективи и заря в памет на делото на въстаниците.

Програмата предвижда честване на годишнината от Априлската епопея и подвига на Стоил войвода и в Новозагорския край -  на 13 май т.г.: с полагане на венци и цветя на признателност пред паметника и костницата в селото, носещо името на героичния българин – с. Стоил войвода, Новозагорско. Тук присъстващите ще станат свидетели на „възстановените исторически събития” от майските дни на 1876 година.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
06.05.2012 г. 12:21
Етикети:
Посетено:
1281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14677-chestvane-na-136-godini-ot-aprilskata-epopeya-i-podviga-na-stoil-voyvoda