След-и

Настъпи "Време за джаз" в Добрич

30 април - Международен ден на джаза

Настъпи "Време за джаз" в Добрич


Първата по рода си среща-концерт „Време за джаз" премина при огромен интерес снощи в Добрич
и доказа, че джазът има много почитатели в града. Огледална зала „Нели Божкова" се оказа малка за ценителите на джаза в Добрич. Концертът бе посветен на Международния ден на джаза. Организатор на проявата бе Община Добрич.

Концертът бе открит и воден от Ивелин Петров - учител по професия, музикант по душа. В Добрич той е известен с любовта си към музиката и с изключително богатата си музикална фонотека. 30 април е обявен за Ден на джаза по предложение на легендарния американски пианист Хърби Хенкок. Празникът цели да свърже хората по целия свят, защото изучаването на джаза и корените му има важна роля като средство за общуване, което надделява над различията. Ивелин Петров направи кратък преход в историята на джаза от началото до наши дни.  

Първи в празничната вечер се представи добричкият Квинтет Red Dixie Band с ръководител Красимир Костадинов (Червения) - саксофон. Квинтетът е създаден март месец 2011 г. в Добрич. В репертоара си включват композиции на известни джаз композитори и свои произведения. За първи път пред публика те изпълниха популярната българска композиция Дилмано Дилберо в джаз вариант. Представен бе и Георги Харизанов - китара. Той е български композитор на камерна, симфонична и джазова музика. Харизанов е етномузиколог (с обект на изследване - ладовоинтонационните особености на българската народна музика) и преподавател. Завършил е тонрежисура („Мюзитекник", Монреал, Квебек - 1996 г.), джаз (стипендиант на университета „Конкордия", Монреал, Квебек - 2000-2003 г.), композиция (стипендиант на университета „Виктория", Британска Колумбия, Канада - 2005-2007 г.) музикознание и музикално изкуство (докторант на държавна поръчка, Институт за изследване на изкуствата, при БАН, защитил дисертация на тема „Ладовоинтонационни особености на българска народна музика" - 2008-2011 г. С Велислав Стоянов (Багера) - контрабас работят от години и е изключително преживяване човек да ги гледа и слуша. Страцимир Павлов - пиано. След Музикалното училище "Добри Христов" (днес Национално училище по изкуствата), където завършва кларинет и класа по композиция и оркестрово дирижиране, живее и работи 12 години в САЩ. Там завършва пиано, композиция и дирижиране в музикалния факултет на Университета на Централен Арканзас (UCA). През този период е удостоен с награди от престижни американски конкурси. От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Ръководи Университетската опера и е главен диригент на три църковни госпъл хора. В Литъл Рок е един от създателите на първото частно музикално училище за оперно и сценично майсторство. Дирижирал е над 40 заглавия - опери, мюзикъли и шоу програми. През 2008 г. се връща в България, в родния си град, където участва активно в музикалния живот и преподава в Националното училище по изкуствата.  

Вечерта завърши с изпълнения на Антоанела Петрова - вокал и Нейчо Петров (Реджи) - вокал, брат и сестра родени в Добрич. Те стартират професионалната си кариера в град Варна през 2005 г. с участието си в основаването на клуб Jokers и бързо печелят симпатиите на ценителите на качествената музика. Техните имена се свързват с креативност, позитивизъм, талант и умението песните им да карат хората да се чувстват щастливи и заредени. Под общото въздействие на младите изпълнители и опитните музиканти клубът заема челна позиция сред заведенията за жива музика.

След успеха на първата среща-концерт „Време за джаз",  организаторите се надяват тя да не остане „първа и последна”, а да се превърне в поредица от празници с джаза.                                  
Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
01.05.2012 г. 12:37
Посетено:
1599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14645-nastapi-vreme-za-dzhaz-v-dobrich