След-и

Военноморският музей във Варна откри новата си експозиция

979 експоната от близо 100 000 културни ценности, съхранявани във фондовете на музея

Военноморският музей във Варна откри новата си експозиция
Пресъздавайки уникален ритуал, с който Цар Борис III открива пристанището в Царево, заместник министърът на отбраната Августина Цветкова „разсече” въжето, поставено на оригиналния нактоуз на торпедоносеца „Дръзки” и откри новата експозиция на единствения български морски музей.


Военноморският музей във Варна откри новата си експозиция

Събитието уважиха с присъствието си г-жа Даниела Петрова – председател на Комисията по култура гражданско общество и медии към Народното събрание, г-н Данчо Симеонов –  областен управител на Областна администрация Варна, г-н Кирил Йорданов – кмет на гр. Варна, г-н Николай Апостолов – председател на Общинския съвет на Община Варна,  контраадмирал Румен Николов – командир на ВМС, комодор Георги Мотев – заместник командир на ВМС, колеги от музеите в страната, офицери от строя и запаса и многолюдно гражданство.

Военноморският музей получи поздравителни адреси от президента на Република България Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната Ген. Симеон Симеонов, командващия СКС ген.-лейтенант Атанас Самандов и много др.

Д-р Соня Пенкова – директор на Националния военноисторически музей, чиито филиал е Военноморският музей, подари от името на всички колеги от четирите музея, три оригинални платна на едни от най-известните български маринисти – Александър Мутафов, Георги Велчев и Атанас Михов, и пожела „седем фута вода под кила” и „попътен вятър” на екипа на музея.

Най-милият подарък, който музеят получи е книгата „Мечо пух” от колегите от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Варна, с пожелание – „Колкото повече, толкова повече за музея”.

Във връзка с откриването на новата експозиция, Военноморският музей обяви празничния ден за ден на отворени врати.

Какво ще видите

В новата експозиция са включени 979 експоната от близо 100 000 културни ценности, съхранявани във фондовете на музея. Тя хронологически проследява корабоплаването по българските земи, дейностите, свързани с морето, и проявите на българската морска идея в обществото.

Верен на профила си Военноморският музей представя в новата си експозиция раждането и развитието на българския военноморски флот, и неговото участие във войните за национално освобождение и обединение. Осъзнавайки себе си като единствения български морски музей, той показва и извървения път от българския търговски флот и корабостроителната ни промишленост.

Музеят демонстрира съвременна визия на експозиционния показ, съобразен с европейските стандарти, преплетен с впечатляващи възстановки на товарен корабен отсек, на оръдейна палуба на ветроходен боен кораб и на морско дъно, съчетани със звукови и светлинни ефекти.

Показаните в новата експозиция културни ценности впечатляват с изключително широкия хронологически диапазон – от II хил. пр. Хр. (първите открити каменните котви в Черно море) до ХХI в. сл. Хр. (части от оборудването на подводница „Слава” – един от последните експонати от 2011 г.).

Във Военноморския музей посетителите ще изпитат удоволствие от съприкосновението с уникални експонати: редки за българските земи носови украшения; част от оборудването на първия кораб, който България закупува след Освобождението; корабните щандарти на българския военноморски флот; печатите на първата българска флотска част – Дунавската флотилия; най-старата запазена ценна книга в българската история – акцията на корабоплавателното дружество „Провидение” от 1863 г.; част от оборудването на единствения запазен в света водосамолет „Арадо-196 А-3”; последните находки от подводни проучвания – оръдия от руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” и от потопената първа българска подводница УБ 18, творби на големия български художник-маринист Александър Мутафов и много други.

Проектът и реализирането на новото лице на музея е дело на фирма „Арка Л.Т.Д.“, която след като натрупа опит със софийската експозиция на военния музей сега се специализира и в „морския” дизайн. Фактът, че управителите ù имат свидетелства за капитани беше от особена полза за успешното плаване във водите на пристанище Варна.



Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
24.04.2012 г. 21:35