След-и

Иванка Денева представи творчеството си във Велико Търново

Среща с писателката в Регионална библиотека „П. Р. Славейков”

В афиша си за празничните прояви на града, Регионална библиотека „П. Р. Славейков” вписа гостуването - със самостоятелни изяви, на проф. Валери Стефанов (Софийски университет) и на д-р Иванка Денева. Мястото на представянето е свързано със значими за българската история събития: в централната сграда на културния институт, до Възрожденския комплекс и залата за заседания, където през 1879 година от Учредителното събрание е приета Търновската конституция. Поканата към Иванка Денева бе по инициатива на ръководството на библиотеката и преподаватели от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”: за представяне на „творчески портрет”, който в по-голяма степен позволява запознаване на културната общественост с разностранното й творчество.

На събитието в препълнената „голяма зала” на Регионалната библиотека във Велико Търново присъстваха граждани, литературоведите проф. Анчо Калоянов и проф. Сава Василев от катедра „Българска литература” на ВТУ, проф. Радослав Радев (катедра „Литературно, езиково обучение и литературознание”), видни творци от В. Търново, сред които писателите  Владимир Шумелов – един от основателите и председател на Сдружението на литературните дейци „Света гора”, Христо Медникаров и Йордан Кушев, поетите Снежана Иванова, Здравко Пеев и Ружа Велчева, много студенти и библиотечни работници. Срещата уважиха и изтъкнати историци-изследователи и краеведи, като писателката Тодорка Недева, специалистът по изучаване на Търновския край Георги Митков, кардиологът д-р Георги Николаев и др.

Светлана Михайлова от отдел ”Краезнание”, водеща вечерта, говори за книгите и творческите етапи в развитието на писателката, за номинациите й за национални литературни награди, преводите в чужбина и включването в енциклопедии, включително в „Бележити българи на съвременна България”. В задълбочената си рецензия за художествените търсения на Иванка Денева, доц. д-р Петър Стефанов – литературовед и преподавател в катедра „Българска литература” на ВТУ, сподели наблюденията си за тематичните, структурните и стилистични особености на книгите й - с акцент на прозата: белетристичния сборник „Този корав залък – Животът” и романа „Кръстопъти и ветрове”. В изпълнение на авторката прозвучаха откъс от него и поетичните творби от „Диптих за България”.
   
Историческите събития във Велико Търново, годините на прехода и преминалият наскоро национален празник на България станаха основа за оживено обсъждане на пластовете в книгите и особено в романа на Иванка Денева „Кръстопъти и ветрове”, с които, като притежание на библиотеката, читателите се бяха запознали предварително. Сред поставените проблеми се открояваха тези за утвърждаването на „анонимния герой” и участието му в освободителните борби, за сплавта от фикция и автентични събития като белег на романите на Иванка Денева, за развойните процеси в националната историческа проза и темата на том II от романовата дилогия; за сполуките на авторката в пресъздаване „любовния свят” на персонажите, особеностите на „лабораторията” й в сътворяване на поетичните и прозаични произведения и др. Присъстващите оцениха творческата вечер като едно от значимите културни събития във Велико Търново през празничния месец, за което допринесоха проникновеният прочит и изказванията за романа от проф. Р. Радев, доц. П. Стефанов и проф. А. Калоянов, въпросите от писателите Й. Кушев, Ружа Велчева, Здравко Пеев и др.

Иванка Денева благодари на културната общественост на Велико Търново за интереса и активното участие в обсъждането, както и на организаторите и директора на библиотеката Иван Александров.

Писателката получи покана за среща с читатели и в Арбанаси. Творчеството й е представяно многократно в Сливен, както и в Агенция „София-прес”, в Чалъковата къща на „Старинен Пловдив”, във Варна, гр. Лайден, Нидерландия и др.

Автор:
Светлана Михайлова
Публикация:
05.04.2012 г. 12:06
Етикети:
Посетено:
1799
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14507-ivanka-deneva-predstavi-tvorchestvoto-si-vav-veliko-tarnovo