След-и

Русенски ученици си припомнят приказните истории на Радичков

Редовните читатели на РБ "Л. Каравелов" получиха значка с надпис „Аз чета”

Русенски ученици си припомнят приказните истории на Радичков

ІVб клас от СОУ „Христо Ботев” – Русе официално даде старт на ежегодния Маратон на четенето, иницииран от Българската библиотечно-информационна асоциация.

На 2 април във фоайето на РБ „Любен Каравелов” първите редове бяха прочетени от четвъртокласничката Поля, която си избра любимата книга – „Малки жабешки истории” на Йордан Радичков. Всеки един от съучениците й припомни откъси от неповторимите произведения на българските писатели. Библиотекарите бяха подготвили за редовните си читатели значка с надпис „Аз чета” и я закачиха на всяко едно дете. Оказа се, че участниците в маратона са най-сериозните посетители на Детския отдел в библиотеката и затова им се пада отговорната мисия да открият маратона. Момичетата и момчетата дори са написали стихове и приказни истории, илюстрирали са своите произведения и ще участват с творбите си в конкурса, организиран от библиотеката, сподели класният ръководител Бисерка Петрова.

Резултатите от кампанията „Децата на Русе за Библиотеката“ официално бяха съобщени също на 2 април. Организаторите - РБ „Любен Каравелов”, Фондация „Децата на Русе“ и Обществен фонд Русе, припомниха, че благородната инициатива започна още през 2011-а – Годината на доброволчеството и дарителството. През месец август миналата година беше обявена акцията за набиране на средства за закупуване на книги. Инициативните русенци си поставиха за задача да се обогати фонда на културния институт, както и да се популяризира дейността на Детския отдел и да се повиши интересът на подрастващите към книгата и четенето. Днес РБ „Любен Каравелов”, Фондация „Децата на Русе“ и Обществен фонд Русе отчитат, че резултатите са впечатляващи. Над 3000 деца са участвали в организираните творчески ателиета по време на кампанията, съобщиха организаторите и допълниха, че над 40 организации в града са помогнали и за попълването на библиотечния фонд с детско-юношеска литература. За закупуването на книги от кампанията са събрани 3800 лева. Отделно 600 нови детски книги са постъпили в РБ „Л. Каравелов”, подарени от дарители.

Художникът Любомир Никифоров дари две свои картини, с които бяха наградени представители от издателство „Хермес” и книжарница „Хеликон” - най-изявените дарители в компанията.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
03.04.2012 г. 16:59
Етикети:
Посетено:
1839
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14496-rusenski-uchenitsi-si-pripomnyat-prikaznite-istorii-na-radichkov