След-и

Теодосий Спасов трио с нова блестяща премиера в Експо Баня София

Концерт, посветен на Световния ден на Водата

Теодосий Спасов трио с нова блестяща премиера в Експо Баня София


„Невероятен празник, който за дълго ще помним!” – с тези думи си тръгваха развълнуваните зрители, които имаха честта първи да чуят в петъчната вечер Теодосий Спасов и неговото ново трио с Мирослав Турийски и Александър Леков. Концертът, посветен на Световния ден на водата, бе организиран от международна фондация "We are Water", а сцената бе Експо Баня София. През последните три години изложбената зала се наложи като едно от предпочитаните алтернативни културни пространства в столицата, място за среща на художници, артисти, дизайнери, музиканти. Самият Теодосий Спасов не за първи път гостува в тази зала, сред необичайното, провокиращо и вдъхновяващо пространство на постоянната експлозия от решения за банята, дело на именити световни дизайнери.

„Щастлив съм да представя, именно тук, пред вас новото си трио”, сподели Теодосий Спасов пред развълнуваната публика. „Тази зала ми носи късмет! Тук бе и премиерата на друг мой проект – с "Небесни струни", който има голям успех.” И с типичната си скромност, доброта, спонтанност и чувство за хумор, присъщи на един истински гений, Теодосий започна своя увличащ диалог с новите си музикални партньори – Мирослав Турийски и Александър Леков. Двамата са преподаватели в Музикалната академия в Пловдив и са едни от най-активните и талантливи млади музиканти, поддържащи джазовия клубен и концертен дух на града. Мирослав е един от малкото органисти в България, а електрическият орган, на който свири, както при класическия орган - с ръце и крака, е усъвършенстван технологично от него самия. Колкото до Александър, едва ли сте подозирали, че с такава лекота могат да се изпълняват на бас толкова виртуозни сола, наблюдавайки го как свири на своята шестструнна баскитара...

Теодосий бе включил в музикалното пътуване добре познати пиеси, като “Керван”, „Отворено настроение”, но и такива, свързани тематично с водата, и разбира се, авторската му композиция "We are water", посветена на този толкова ценен, но застрашен природен ресурс – водата, и едноименната фондация, която, заедно с други организации като Уницеф, Лекари без граници, Оксфам, работи в различни точки на света за решаване на един от най-значимите глобални проблеми на нашия век.

След джаз-импровизациите по теми от народния фолклор в характерни неравноделни размери, подети от вълшебния кавал на музиканта, Теодосий реши да изненада публиката с изпълнението си на тромпет „под сурдинка” – инструмент, на който свири отскоро, с песен и дори... с танц. В препълнената зала публиката се увличаше все повече от това музикално пътешествие, към което я водеха тримата виртуози, раздаващи се на сцената с цялото си сърце, градусът на вълненията все повече се покачваше, докато в един миг музиканти и зрители се сляха в едно общо, освобождаващо, пречистващо изживяване... Зрителите, останали без дъх от преживяното вълнение, не искаха да се разделят с музикантите дълго след като заглъхна звукът на инструментите. До късно вечерта те останаха в залата и нейната специална атмосфера, за която спомогнаха и чистите детски рисунки на тема „Вода”, за да могат да се докоснат поне още за миг до магията на това ново трио и да стиснат ръката на неговия създател – Теодосий Спасов. А той, както винаги, намираше топла усмивка и блага дума за всеки, за да може да отнесе задълго в себе си частица от пречистващата сила на музиката и водата.
Автор:
Фондация "We Are Water"
Публикация:
27.03.2012 г. 13:24
Посетено:
1585
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14435-teodosiy-spasov-trio-s-nova-blestyashta-premiera-v-ekspo-banya-sofiya