След-и

Музика и живопис в Русе

Изложба-конкурс в рамките на Мартенските музикални дни

Музика и живопис в Русе
Иван Иванов-Йоаний. "Музика"


И тази година Мартенските музикални дни зарадваха меломанитe в Русе. 52-то издание на този най-сериозен наш форум на художествената музика събра за две седмици няколкостотин първостепенни музиканти от 12 страни за 21 концерта със симфонична, камерна и хорова музика и 2 интересни оперни премиери (модерната и ексцентрична „Нос” от Шостакович по Гогол и вълнуващата барокова драма „Коронацията на Попея” от Клаудио Монтеверди).

Сред новите моменти тази година бе и премиерната изложба с конкурсен характер, под наслов „Вход-Изход” или „Музика и Живопис”, в голямата галерия на „Борисова” 39, както и пърформансът на Иван Иванов-Йоаний във фоайето-галерия на обновеното Доходно здание „Джон Кейдж - 4,33”. Организатор беше самата галерия (една от старите и водещите у нас) с помощта на СБХ. Наистина музиката и живописта по странен и необясним начин вълнуват нашите чувства, отключват най-скритите струни в душата ни.

Двете институции - СБХ и Община Русе, връчиха наградите си на авторите преди откриването на изложбата. С наградата на СБХ бе отличена картина на известния русенски живописец, представител на отдавна утвърдената  Русенска школа, Велимир Петров, един от ветераните в групата, а наградата на Русенската община бе връчена на друг изявен автор, юбиляря Николай Караджов, който се представи с два великолепни майсторски портрета на жени-музикантки. Журито присъди още една, специална награда, на младата художничка Таня Пасева. Трите наградени работи ще бъдат приети в новия  фонд на Русенската галерия под надслов „Музика”.

Директорката на фестивала „Мартенски музикални дни”, музиковедката Ива Чавдарова приветства чудесната идея на членовете на дружеството на СБХ и на Галерията, като подчерта, че тази уникална тематична експозиция може да се определи като „чудесен пример за симбиоза между музика и живопис именно тук, в Русе, града на музиката и живописта”. Председателят на Съюза Любомир Генов, който бе член на журито, не успя лично да присъства на откриването, но изпрати сърдечно приветствено писмо, като даде изключително висока оценка на изложбата, плод на усилията на 26 изявени русенски творци от няколко поколения, вдъхновени от музата на музиката Евтерпа. Сред тях личаха имената, освен на вече споменатите, на: Васка Монева, Николай Русчуклиев, Даниел Дянков, Роберто Андреев, Вергиния Пенчева, Пламен Монев, Виолета Радкова, Георги Пасев, Николай Бузов, Кирил Герасимов и др. И може да се каже, че целта на изложбата е напълно постигната. В тези повече от 60 живописни платна, графики и малки пластики авторите са открили тъкмо онези, търсени от тях звуци, с които да построят хармоничните акорди на своите послания. С боите и платното да изваят живописната мелодия на рисунъка...

Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
20.03.2012 г. 14:47
Посетено:
2009
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14366-muzika-i-zhivopis-v-ruse