След-и

В Международния ден на жената

Концерт на Плевенската филхармония

В Международния ден на жената


На 8-ми март – Международния ден на жената, бе поредният концерт на Плевенската филхармония под диригентството на Славей Тинчев. Разнообразната програма, в която имаше произведения от Моцарт, Чайковски, Виенявски, Сарасате и Джон Уилямс, и дебютът на младите цигулари Мартин Зайранов, Доротея Димитрова, Ралица Петкова и Жаклин Прейс, и пианистите – Анто-Байрам Карамендерес и Десислава Бобрина, привлякоха почитателите на класическата музика в зала „Катя Попова”. Те изпълниха части от Концерт за цигулка и оркестър № 4 и Клавирен концерт № 23 от Моцарт, Първия клавирен концерт от Чайковски, „Цигански напеви” от Сарасате, Полонез № 1 от Виенявски, фрагмент от музиката към филма „Списъкът на Шиндлер” от Джон Уйлямс.


Талантливите инструменталисти, всеки, от които има награди от национални и международни конкурси, солистични изяви с различни оркестри и участия в културни проекти, доставиха радост и естетическа наслада на публиката. Вниманието на плевенските филхармоници и всички присъстващи прикова шестокласникът Мартин Зайранов. Ученикът от класа на Антоанета Илиева в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, изпълни брилянтно „Цигански напеви” от Сарасате.

Прецизно интониране, техническа свобода и пластично фразиране, ярък артистизъм са качества, които със сигурност ще бъдат трамплин в израстването на това щедро надарено момче. Сигурна съм, че всички, присъствали на концерта на Плевенската филхармония ще запомнят името Мартин Зайранов!
Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
11.03.2012 г. 23:06
Посетено:
1351
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14293-v-mezhdunarodniya-den-na-zhenata