След-и

Отбелязване на Националния празник на България в посолството в Кишинев

Изложба на Станислав Лазаров и представяне на книга от д-р Марина Владева

Отбелязване на Националния празник на България в посолството в Кишинев


По повод на Националния празник на Р. България – 03.03. – в посолството ни в Кишинев Н.Пр. г-н Георги Панайотов откри самостоятелната изложба на художника от България Станислав Лазаров, озаглавена “Между небето и земята”, и представи книгата на командирования от МОМН в Тараклийския държавен университет преподавател д-р Марина Владева. На събитието присъстваха гости от различни дипломатически корпуси в столицата на Молдова, членове на съюза на художниците и преподаватели по български език и литература в отделни райони на страната. Своето мнение за картините и книгата изразиха проф. Николай Червенков – пръв ректор на ТДУ “Гр. Цамблак”, и известният поет и художник Димитър Пейчев.
 
Българският посланик в Кишинев сподели своите впечатления от картините на младия художник с думите: ”Самостоятелната изложба на художника Станислав Лазаров, озаглавена “Между небето и земята”, включва общо 27 картини маслена живопис, нарисувани през 2011-2012 година. Тематичният център на представените платна - това са овладените и обитавани от човека пространства – храма, дома, местата на съборното живеене. Ярките или приглушени цветове, топосите на цивилизацията и/или морските пространства очертават перспективите на един свят, който се стреми към хармония и подреденост. В него има нещо от топлината и уюта на патриархалните времена на съхранени ценности, устояли проверката на времето. Част от тези носталгични визии е и бесарабското живеене – мъдро и атавистично, с поглед, обърнат към Родината и с устрем напред, към по-добрите дни на човечеството. Организирайки пространствата, Лазаров разполага между небето (мистиката, трансцендентността) и земята (устойчивото, делничното) своя художествен свят – далеч от елитарността, отворен към всяка проява на човешкото...”.
 
Представената книга “Мостове и крепости на смисъла. Литературнокритически статии и интерпретации на южнослвянския роман от ХХ век” е първата книга на д-р Марина Владева и включва  девет текста, посветени на романовите експерименти на Емилиян Станев, Иво Андрич, Меша Селимович и Милош Църнянски. В рецензията, посветена на книгата, проф. Сава Василев отбелязва следното: “М. Владева открива множество пресечни точки между родната литература и тази на нашите балкански съседи. Както и ключови топоси като моста, пътя и крепостта. Оттук и интересът на авторката към динамичните стереотипи в повествованието, както и към балканските представи за модерно и традиционно, стоическо и революционно, еволюционно и консервативно. Книгата търси знаците на културните и мултикултурните връзки в пренаселената от етноси територия на Балканите.“
 
Част от програмата в посолството беше и рециталът за “Баба Марта” на ученици от първи до пети клас от АТО “Гагаузия”, които на чист български език споделиха своите познания за българската история и култура.

Автор:
Екип на вестник “ТУК” – печатен орган на Тараклийския държавен университет
Публикация:
03.03.2012 г. 13:09
Посетено:
2829
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14240-otbelyazvane-na-natsionalniya-praznik-na-balgariya-v-posolstvoto-v-kishinev