След-и

Тошка Иванова - "Позитивно"

Една истинска история за това как се оцелява с хепатит С в България

Тошка Иванова - "Позитивно"


На 23 февруари, 2012 г. в Клуб Culture Beat бе представена книгата „Позитивно” на Тошка Иванова – разказ за нейната лична борба със заболяване, което хората масово смятат за нелечимо. Споделяйки личната си история, авторката се надява да помогне да се промени начинът, по който се възприема болестта хепатит С от хората, от лекарите и от болните.

Когато Тошка разбира, че има хепатит С, точно е навършила 27 години. Малко след като започва лечението, тя създава и води като анонимен автор блог, който се превръща в онлайн дневник на болестта й. Там споделя как се чувства по време на едногодишното лечение и перипетиите, през които преминава. По идея на блогъри публикациите от него са допълнени и обогатени с текстове, свързани с истинската самоличност на авторката, преди това пазена в тайна. Така се ражда „Позитивно” – 152 страници с цялата история, подписана от Тошка Иванова, а не от altair - виртуалният й псевдоним.

„Основната причина да създам „Позитивно” е, че ако действително искам нещо да се промени, няма да стане само с един блог. Няма да стане и само с една книга, но поне е някакво начало”, споделя авторката. „Това е огромна вътрешна борба. Да приемеш новината, да я смелиш, след това по време на лечението й да се бориш с всичко онова, което се случва в тебе. Тази година ще стана на 31 и гледам към света и себе си по съвсем различен начин”, допълни тя.

На събитието писателят и лекар
Калин Терзийски приветства книгата като изключително честна и смислена. “Позитивно” представя практическия опит на млада жена, преминала през голямо изпитание. Да е заразена с вируса на хепатит С. И да се излекува от хепатит С. И след това – да сподели опита си”, сподели той.


Тошка Иванова е завършила Факултета по журналистика към Софийския университет. Писането е неразделна част от живота й от години – както за лично удоволствие, така и в работата й като копирайтър. С откриването на болестта си Тошка става част от пациентско сдружение за борба с хепатита "ХепАктив" и се надява с личния си опит да бъде полезна на другите като нея.


Вирусният хепатит е едно от сериозните и потенциално опасни за живота заболявания. В България болните от хепатит В и С са над 500 000, което прави заболяването социално значимо. Обикновено хепатитът протича без симптоми и води до рак на черния дроб и цироза. По-голямата част от хората не подозират за болестта години наред, a тези, които знаят, не смеят да споделят поради страх от дискриминация.

Автор:
Александрос Цицос
Публикация:
25.02.2012 г. 15:10
Посетено:
2070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/14175-toshka-ivanova-pozitivno