След-и

Да върнем книгите при хората!

Инициатива на "Български пощи" ЕАД и Консорциум "Световете"

Да върнем книгите при хората!
На сн.: Деян Дънешки, Захари Иванов и Пламен Марков


Под мотото „Да върнем книгите при хората“ вече шест месеца протича кампания, чиято цел е в пощенските клонове в цялата страна да се открият книжарски кътове (а някъде и обособени книжарници), които да предлагат на читателите лесен достъп до книгите от български и чужди автори, до произведения за деца и възрастни, без тематични и жанрови ограничения, както в наличност, така и по електронен каталог.

На 21 декември се осъществи откриването на още два такива пункта, намиращи се в пощенски клонове в София – ж.к. „Младост“ 2, бл. 288А и ж.к. „Младост“ 1А бл. 555.

Изпълнителният директор на „Български пощи“ Деян Дънешки припомни пред събралите се почитатели на българската книга, че за този шестмесечен период са заработили книжарски щандове в 500 пощенски станции, предоставени са стотици заглавия от 20 издателства, продадени са повече от 5000 книги (4000 за деца), много от тях в малките населени места, където въобще липсват книжарници. „Нека не забравяме, че най-ценният подарък за Коледа, особено за децата, е именно хубавата книга!“, допълни той.

Председателят на консорциум „Световете“ Захари Иванов каза: „Ние разчистваме път на книгата към хората през гората на безразличието. Направихме много и сега с удоволствие гледам надписа „разпространение в над 500 пощенски пункта“. С удоволствие и благодарност към младите хора, които ни подкрепят! За съжаление, закостенялостта е много трудно изкореним плевел. Например: има места България, където в пощите тоалетната хартия е на по-голяма почит от книгите и се предлага за продан, закривайки Словото. Поне за Коледа моля служителите на пощите да им разменят местата! В началото на 21. век, ние, една група хора, оживихме нещо, потискано и умъртвявано много години. Ние всички сме моторът на идеята „Да върнем книгите при хората“. Нека да обновяваме все повече клонове, г-н Дънешки, да правим все по-хубави книжарници и на следващата Коледа да си кажем: „Пътеката на книгата към българина е вече път!“

Деян Дънешки отбеляза: „Благодаря на г-н Иванов! Вярвам, че нашите служители ще вземат под внимание неговата забележка, защото наистина тази инициатива заслужава почит! Тя прави своеобразна културна революция!“

Захари Иванов обобщи: „Ние сме малка държава и ако си нямаме книгата и духа (затворете си очите), какво друго ще имаме? Домати, краставици и свинско...“

Освен книги на стелажите читателите могат да открият и разнообразни в жанрово отношение CD-та, поздравителни картички и календари, както и новоизлизащото списание за литература и култура „Световете“.

В откриването на двата книжарски пункта взе участие Смесеният хор на „Български пощи“. Присъстваха писатели, художници, спортисти, представители на електронните медии.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
21.12.2011 г. 20:11
Етикети:
Посетено:
1828
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13841-da-varnem-knigite-pri-horata