След-и

Илка Зафирова гастролира в ДТ "Сава Огнянов"

За 110-годишнината на театралния състав бе поставена пиесата "Милионерът"

На 19 декември ДТ "Сава Огнянов" в Русе представи поредната си премиера - "Милионерът" по Йордан Йовков. Гост актьор бе Илка Зафирова, която отново доказа висок професионализъм и артистично присъствие на сцената на Доходното здание.

В спектакъла „Милионерът“ по Йордан Йовков талантливата актриса изигра блестящо ролята на госпожа Масларска, съпруга на чифликчията Масларски. Режисьор на постановката е директорът на ДТ „Сава Огнянов” Рашко Младенов. Преди да започне представлението, драматургът Крум Гергицов съобщи пред публиката, че спектакълът е посветен на 110 години от първото представление в Доходното здание, на 25 декември 1901-ва. Тогава са поставили драмата в седем картини „Парижките бедни” (позната и като „Парижкият вехтошар”) от Едуард Бризбор и Евгений Сю (Йожен Сю).

Любопитството и интересът към класическата българска пиеса събра на 19 декември русенци, а салонът на Доходното здание бе препълнен. Публиката награди с бурни аплодисменти и овации великолепната игра на Илка Зафирова, както и русенските актьори Венцеслав Петков, Ралица Димитрова, Яна Ернани, Косьо Станев, Любомир Кънев, Кадри Хабил, Ружа Любомирова, Йово Кънев, Борислав Веженов и др.

Поканата към известната актриса е била отправена лично от колегата й Рашко Младенов. Красивият жест е не само знак на признателност към таланта на Илка Зафирова. Гостуването в Русе я е върнало години назад в артистичната й кариера, когато играела на сцените на родните театри и всичко се свеждало до истинската магия на сценичното изкуство.

„Милионерът” е една от ярките български класически комедии, написана от Йордан Йовков през 1930 година. Тя е с изключително съвременно звучене, защото разкрива стремежа на българина към богатство и власт – страст, която и днес е неутолима и се развихря с пълна сила. Как да се улови един милион, спечелен от един от героите, е въпрос, който развихря въображението на персонажите. Зрителите не само успяха да се насладят на добрата актьорска игра, на великолепното чувство за хумор, но и успяха и да открият антиподите на съвременниците си.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
20.12.2011 г. 12:08
Посетено:
2013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13831-ilka-zafirova-gastrolira-v-dt-sava-ognyanov