След-и

Топлина за нозете, сръчността на ръцете, или

Как горнооряховчанки плетели даже празнични терлици

Топлина за нозете, сръчността на ръцете, или


В "Пъстрият свят на терличките" покани любители на красотата и историята горнооряховският музей на 14 декември.

Музеят и клубовете на пенсионерите в общината обединили усилия, разказа музейният уредник Елза Гарабедян, за да илюстрират развитието на този символ на семейния уют и приемствеността между поколенията - терлика.

350 чифта терлици видяха гостите на откриването на изложбата (докато пийваха червено вино и хапваха печени орехи, все символи на града). Моделите са традиционни, възстановени са благодарение на сръчните ръце на горнооряховчанки.

Първи в града започнали да правят терлици абаджиите. Те изработвали топлата домашна обувка от остатъците от платовете, с които работели. В годините на стопански възход в Кору Скеле ("сухо пристанище"), както се наричала Горна Оряховица тогава, имало седем пазара, на един от тях се предлагала вълна. От вълната ряховчанки изпридали по-тънки и по-дебели нишки, багрели ги с дарени от природата цветове, например в кафявото на ореховите черупки, и плетели терлици за всеки в семейството - от неродения до най-стария. За момченцата например на терличките бродирали петленца, в чеиза на момите неизменно присъствали чифтове от шареното плетиво, а за празник българката правела "официални" терлици - със сърма, с камъчета. Сватбар не си тръгвал без чифт терлички, такъв дар бил подготвян за всеки, поканен на тържеството.

Наистина във всички цветове "рисувала" горнооряховчанката терлика, увериха се гостите на Историческия музей. "Зимни" снимки допълваха предпразничната атмосфера на изложбата, на някои от тях можеше да се види как горнооряховчани карат кънки на лед още в първите десетилетия на двайсети век. Тогава в края на града, на пътя за Арбанаси, се намирал катокът (пързалката), който, разбира се, разчитал на атмосферните условия, за да осигури модерното забавление за гражданите.

Три възрастни дами заплетоха терлици пред очите на дошлите в Историческия музей, уникалния уъркшоп обобщи г-жа Гарабедян в края на откриването. "Плетете, дами, плетката успокоява", обърна се тя към гостите на изложбата.
Автор:
Светла Иванова
Публикация:
14.12.2011 г. 13:46
Етикети:
етнографиятрадицииГорна ОряховицаСветла Иванова
народни занаяти
народни традиции
терлици
горнооряховчани
Посетено:
2265
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13797-toplina-za-nozete-srachnostta-na-ratsete-ili