След-и

Едно село – столица на българската поезия

За поетичния празник в с. Добрич, Димитровградско

Едно село – столица на българската поезия


На 3 декември в с. Добрич, Димитровградско, се проведе петият Поетичен празник и Маратон на четенето с участието на творци от няколко общини, между които София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Димитровград. Организаторите от община Димитровград, НЧ „Култура” - Димитровград и НЧ „Пробуда” в с. Добрич и тази година успяха да съберат средства и да създадат подобаваща програма и празничност за този уникален празник на българската духовност. За всичко това обаче най-голяма заслуга има кметът на с. Добрич Марин Маринов, който посрещна своите скъпи гости в напълно обновения читалищен салон. Участничката в журито на поетичния конкурс „Добрич 2011” Катя Зографова, директор на Националния литературен музей, призна, че това, което прави той, е нещо, което историята на литературата не познава, а именно - едно село да стане столица на поезията. За другата година пък кметът обеща да издейства поетичният форум да бъде включен в празничния календар на Министерството на културата. Като един вид анонс към това прозвучаха и думите на министър Вежди Рашидов, който изпрати особено топъл и изпълнен с искрени симпатии поздравителен адрес.
  
Доц. Марин Кадиев и доц. Петър Хаджинаков (членове на журито) също изразиха своята радост отново да работят за каузата с. Добрич да се превръща във все по-популярно средище на българските поетични дарования. В днешното нечовешко време, каза Кадиев, подобни срещи са малки оазиси, приютяващи и разрастващи българския дух. И в моменти на върховно напрежение, като днешните, изповядващите и имащите слух за този творчески дух извършват един вид екология на обществото. И като дават глас на вътрешната светлина и красота в човека, те формират новото пространство на културата на духа.
  
Особено ярка и запомняща се в Поетичния маратон бе изявата на поетесата, преводачката и журналистката Ольга Мальцева от Москва. С голям възторг тя подари своите стихове на аудиторията и даде практическо доказателство на любовта си към България, като прочете свои преводи на нейни български приятели поети.
  
След продължилото без почивка близо 4 часа поетично четене участниците в празника имаха търпението и да изчакат решението на журито, което присъди Голямата награда за патриотична лирика на поета от Димитровград Кръстьо Кръстев (парична награда и пластиката на скулптура Гроздан Грозев „Звън”). Петър Василев от Хасково пък бе отличен с наградата за социална лирика. Маряна Хвъркова от София спечели приза за интимна лирика, а за философска лирика - Демир Демирев от с. Злато поле, Димитровградско.
  
Празникът на духа завърши с почерпка, хорà и с чудесните изпълнения на частния оркестър „Родопи” на бизнесмена-земеделец Митьо Вълчев, който много често спонсорира хората на изкуството.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
08.12.2011 г. 15:13
Етикети:
литературни новининаградиконкурспоезиямаратон на четенето
поетичен празник
Димитровградско
с. Добрич
Посетено:
1777
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13737-edno-selo-stolitsa-na-balgarskata-poeziya