След-и

Издателство "Балкани" празнува 20-годишнината си в Народния театър

С документален филм, концерт и рецитал по стихове на най-известните балкански поети

Мраморното фоайе на Народния театър се превърна в сцена. Имаше дори и двама нестинари от с. Българи, които се шегуваха с първия демократично избран президент Желю Желев за приликата и разликата между нестинарите и политиците, когато са върху жаравата. (Неотдавна  в издателството бе публикувана книгата “Нестинарите”.) Експремиерът на Република Македония  Любчо Георгиевски, автор с поезията и публицистиката си на “Балкани”, дойде специално за юбилея.
    
Актрисата Ангелина Славова представи стихове на едни от най-известните балкански поети. Музикален поздрав поднесоха Анжела Родел и Иван Христов. Някои недоумяваха как една американка може да пее толкова хубаво български родопски песни. Бе показан документалният филм "Фрагменти от историята на "Балкани". Така на празника на “Балкани” се появиха и
Генчо Стоев, Йордан Радичков, Вера Мутафчиева… Гостите се запознаха с пет нови заглавия от новата поредица "20 години Балкани" и с 20-ия брой на списание "Литературни Балкани".
    
"За равнодушието си към културата обществото се разплаща най-напред с гражданските си свободи. Стесняването на културния кръгозор е майка на стесняването на политическия кръгозор. Нищо не проправя така пътя на тиранията, както културната самокастрация. Когато после почват да секат глави, то даже е логично", четем размислите на Йосиф Бродски по повод неговата 70-годишнина в сп. “Литературни Балкани”.
          
"Столетието Стефан Гечев" е есето на писателя
Георги Данаилов за годишнината пък на именития поет и преводач, чиято дейност за създаването на културни мостове на Балканите предхожда делото на “Балкани”. "Бях решил да озаглавя тези редове In memoriam, но освен че е банално, то е и безсмислено, защото ние живеем във време на национална амнезия. Забравата се е втурнала да заличи имената на хора, които можехме да наречем истински българи, големи българи. Понякога горчиво си мисля, че за Стефан Гечев, Тончо Жечев, Блага Димитрова, Вера Мутафчиева, Димитър Аврамов, Константин Павлов е по-добре, че не могат да видят на какво е заприличала тази България, която те обичаха безмерно. Смъртта им спести тази мъка", заключава писателят.

Именно срещу лавината на забравата са и "Срещи с майстори" - две книги с едно и също подзаглавие, чийто автор е Георги Гроздев. Те са от новата поредица "20 години Балкани".  Генчо Стоев, Ивайло Петров, Йордан Радичков, Вера Мутафчиева, Георги Мишев са "герои" на "Изчезващ вид”, а Иван Теофилов, Христо Бойчев, Георги Чапкънов, Исак Паси, Юлия Огнянова, Стоян Цанев - на "Жълт кълвач”.

Акцентът на културната проява бе уважението към майсторите, без които българският и балкански път на “Балкани” не би бил същият, разговорът за българската и балканска идентичност.
          
В "Летопис "Балкани", съставен от Кръстина Гечева, са представени основните издателски поредици, включително "Балканска Библиотека", и сп. "Литературни Балкани". Издателството е публикувало общо 750 автори от 25 страни с помощта на 66 преводачи. "Балканска библиотека" вече включва 70 издания от всички страни на полуострова без изключение. Има подробен показалец на имената на авторите по страни, както и на имената на преводачите. В Летописа много от присъстващите откриха и своите имена.
          
Основателят на “Балкани” Георги Гроздев благодари на всички за моралната и професионална подкрепа през годините. На Балканите, сподели той, понякога на отиване едни мостове ги има, а на връщане ги няма. Затова и солидарността и взаимното уважение са безценни.

Автор:
Издателство "Балкани"
Публикация:
07.12.2011 г. 16:39
Посетено:
1590
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13728-izdatelstvo-balkani-praznuva-20-godishninata-si-v-narodniya-teatar