След-и

Възмутено "ууу" вместо овации обра Ванеса Мей в София

Част от публиката си тръгна в антракта

С възглас „ууууууууу”, вместо аплодисменти, посрещнаха Ванеса Мей над 5 000 почитатели (според официално обявените продадени билети - б.р.) на класическата музика снощи, 3 декември. Точно час и половина феновете на уж „виртуозната” цигуларка чакаха да започне концертът й в зала номер 1 на НДК – София. Пиша тези редове не само защото съм журналист, а и за да потърся своите граждански права. Защото и организатор, и изпълнител, се подиграха жестоко с българската публика, част, от която бях и аз. (Днес видях в сайтовете, че организатор на концерта на Ванеса Мей е Most of Evil Music.)

Разказвам случилото се от първо лице. По програма концертът трябваше да започне в 20 часа, затова още в 19.30 бях в НДК. Незнайно защо обаче вратите на зала номер 1 бяха затворени. Те не бяха отворени и в 20 часа. Хиляди се тълпяха пред тях. Никой от организаторите не излезе и не каза какво се случва. Всички стояхме прави в очакване всеки момент да влезем. Този момент се случи 1 час след първоначално обявеното начало на концерта. Започнаха да пускат точно в 21 часа. Трудно е да опиша възмущението си, с което влязох в залата. То нарасна още повече, когато се оказа, че мястото ми на един от първите редове, за което бях платила 70 лв., е дублирано. Разпоредителката предложи да седна на последния ред в залата. Представяте ли си какво безочие? Отказах да се подчиня и седнах на същия ред, на незаета седалка (добре, че се оказа наистина свободна, не обичам да нарушавам правилата). Най-накрая седнала – след час и половина висене на крака.

Публиката, поуспокоена, притихна в очакване на „виртуозката”. Обаче нея я няма. „Искаме информация”, издигнаха се гласове, след това започна бурно „уууууууу”. Пак нищо. Около 21.20 на сцената излязоха музиканти и хор. Отново чакане.

Не можех да търпя повече и секунда такова унижение. Потърсих отстрани на сцената някой от организаторите, за да си поискам обратно парите. Всички вдигаха рамене. Тогава поисках да изляза отпред на сцената, но охраната ме спря. Това обаче не ми попречи.

Качих се близо до сцената и колкото глас имах (нямах микрофон) извиках към публиката: „Българи, докога ще търпим да ни унижават, да се подиграват с нас!!!! Хайде всички заедно да си тръгнем и да поискаме парите си обратно!!!!!    

Апелът ми беше чут от първите 10-20 реда и хората започнаха да стават и да ме подкрепят. В същото време обаче организаторите реагираха и веднага загасиха светлините.

Най-накрая Ванеса Мей излезе на сцената. Мъгляво се извини с технически проблеми и проблеми с промоутъра. Засвири.

Оооооо, ужас! По-голяма чалга не бях чувала. Наистина вече слушах с „предубедено” ухо. Но явно такова беше мнението и на всички около мен. Жена на съседната седалка довери, че дошла, защото знаела, че Ванеса Мей е ученичка на Васко Василев. „Ходя на всички концерти на Васко, той е наистина гений, как могат да казват, че Ванеса е виртуоз, ами тя нищо не струва!”, възмути се дамата. Още по-възмутително е, че билетите за концертите на българина са почти 2 пъти по-евтини от тези на набедената световна „звезда”.

В един момент осъзнах, че в София тази вечер гостуват две чалгаджийки - Лепа Брена и Ванеса Мей. Бях сигурна обаче, че Лепа се е отнесла по-уважително към публиката си, със сигурност е създала и добро настроение. 

Моето беше тотално скапано. Исках в края на работната седмица да получа своя час релакс с хубава музика, а получих само тотален стрес. Предполагам като всички останали в зала номер 1. Това обаче не беше всичко. След като цигуларката свири по-малко от половин час обявиха 20-минутна почивка. Това беше „капакът” на подигравката. Повече не можех да стоя и секунда. Тръгнах си, а с мен и хиляди други. В коридорите хората ме спираха и ми казваха: „Виждаме, че вие единствена сте по-активна, организирайте ни, за да направим нещо! Искаме да си върнем парите от билетите!”

Ето и за това пиша тези редове.
 
Изпращам тази статия към всички медии в страната и чужбина, на които имам мейли, с огромната молба да оповестят случилото се пред по-широка публика. Нека вече не си затваряме очите, когато ни унижават. Нека да събудим гражданското съзнание на българите. Изписвам моя телефон, за да се свържат с мен хората, които смятат, че трябва да получат обратно парите си за т.нар. концерт. Моля да се свържат с мен и адвокати, защитници на гражданските права, които да помогнат юридически това да се случи.
 


Катя Стайкова, дългогодишен журналист, икономист, магистър по социология и политически науки, GSM 0888 59 39 50


Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
04.12.2011 г. 18:25
Етикети:
Посетено:
3288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13708-vazmuteno-uuu-vmesto-ovatsii-obra-vanesa-mey-v-sofiya