След-и

Списание „Световете“ – културата без кавички

Нова възможност за изява на българските таланти

Списание „Световете“ – културата без кавички
На снимката: Захари Иванов (издател и главен редактор на сп. "Световете") и Любен Генов (председател на СБХ). Фотография: Виолета Цолова


Десетки представители на културния елит се събраха в Пиано бара на Столичната библиотека на 30 ноември, за да почетат раждането на едно непривично за времето ни издание – списание „Световете“, което вече е въплътената мечта на издателя и поета Захари Иванов. В приветствието си експрезидентът Желю Желев каза, че искрено е изненадан от мощното интелектуално, естетско и в същото време достъпно текстово излъчване на списанието. Той припомни важността на залегналата в основата му идея за равнопоставеност на българската култура със световната не само защото нашите земи са люлка на европейската цивилизация, но и защото най-представителната визитна картичка на нацията ни продължават да бъдат образци от родната археология, музика, изобразително и танцово изкуство.

Захари Иванов представи част от големите имена на творци, включени в брой 1 (Николай Кънчев, Валентин Пламенов, Ленард Коен, Чеслав Милош, Николай Гяуров, Жан-Мишел Жар, Теодосий Спасов, Ан дьо Колбер) и впоследствие огласи новаторската схема за подбор на авторите, идеите и тематичния кръг, която ще се прилага и при следващите броеве: Форумът на „Световете“ (тук присъстват проф. Иван Маразов, проф. Михаил Неделчев, проф. Мирослава Кортенска, Никола Инджов, Васил Сотиров, Тома Спространов, Стоимен Стоилов, Федя Филкова и др.) ще се грижи да се намират тези акценти – имена, събития, художествени факти, които са съизмерими със световни явления в културния живот, а редакционният екип от редактори и дизайнери ще търси баланса в синхронизирането им и визуалното онагледяване по най-добрия начин. Литература, музика, театър, кино, пластични изкуства, археология, архитектура – в най-разнообразните си жанрове, стилове и формати, ще бъдат не просто любопитно четиво за широка аудитория, а изживяване на актуалното естетическо битие, за което от години жадува българинът. Но другите издания го пренебрегваха за сметка на скандално грозния, клюкарско страховит, печалбарски имидж.

В този дух бяха и приветствените думи на Мирослава Кортенска: „До последно не вярвах, че това списание ще излезе, но Захари е един смел човек, който застава зад благородни каузи“.

Никола Инджов говори за мисията на всеки творец: „Аз участвам в този брой с представяне на старомексиканската поезия, която чета и изследвам от няколко десетилетия със съзнанието, че никоя национална култура, включително и българската, не може да се развива пълноценно без представата за човека и света, създадена от безименните писатели на атцеките...“

„На добър час“ на списание „Световете“ пожелаха още десетки писатели, учени, музиканти и художници... Сред тях беше и новият председател на СБХ Любен Генов, който откри съпътстваща събитието изложба: „В памет на Петър Добрев“.


За всички желаещи да се появят на страниците на новото издание: sp.svetovete@mail.bg
Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
03.12.2011 г. 16:42