След-и

Щедрият скъперник на думите и събирач на виковете на мълчанията на 70

В пустинята от оазиси

Щедрият скъперник на думите и събирач на виковете на мълчанията на 70


Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград представи новата поетична книга „Навътре в мълчанието” на Демир Демирев, който наскоро навърши 70 години. Лауреатът на наградата „Пеньо Пенев" Петър Анастасов, който е и редактор и издател на стихосбирката, сподели задоволството си да работи заедно с Демир Демирев, който, според него, е стигнал до една реформаторска модерна поезия. В тази бъдеща художествена изразност, каза той, няма да има излишни думи, тъй като многословието е вид демагогия. А бъдещите автори, като Демир Демирев, ще бъдат щедри само на думи, които носят в себе си небесната святост. Петър Анастасов вижда в поезията на Демир Демирев възможност за спасение на думите, които обикновено така фриволно потъват, подобно вода, в ненаситата на литературната пустиня. И за това спасение голям принос ще имат поетите, като щедрия скъперник на думите от Златополе, Димитровградско, за когото родният кът е нещо повече от мечта, той е барикадата, от която се отстояват най-пищните изгреви и залези на Светлината. Тази, която свързва Небето и Земята.
  
Гостуващият на представянето доц. Марин Кадиев също изрази своята увереност, че творци като Демир Демирев, с чист, извисен, нежен и свеж слог на словото, със синтаксис, който звучи поновому, ще са хората, които ще създадат новата реалност на Духа. Защото това е тяхното призвание.
  
Присъстващият на представянето журналист и литературен критик Емил Басат пък нарече Демир Демирев смирен пътник сред думите и събирач на виковете на мълчанията. С повече творци, като Демир, отбеляза той, чрез отхвърляне „робството” на думите ще бъдат прокарани повече мостове между световете.
  
За новата си книга и за 70-годишния си юбилей Демир Демирев получи много цветя, подаръци и поздравления, в това число и от свои приятели-поети от Хасково и Кърджали. Поздравителни адреси към него бяха прочетени и от името на кмета на Димитровград Иво Димов и от председателя на Общинския съвет Стефан Димитров.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
30.11.2011 г. 17:29
Етикети:
литературни новиниКърджалиюбилейпоезия
Демир Демирев
Навътре в мълчанието
нова поетична книга
Посетено:
1462
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13680-shtedriyat-skapernik-na-dumite-i-sabirach-na-vikovete-na-malchaniyata-na-70